Hangulatok sokszínű mozaikja

Amíg tart a nyár/Babyteeth (2019)

Nagy érzékenységgel ragadja meg az életigenlés és ezzel párhuzamosan az elmúlás fogalmát az ausztrál Shannon Murphy első nagyjátékfilmje, amely egy tinédzser rákkal való küzdelmét meséli el első szerelmének történetébe ágyazva. A betegségében elszigetelődött Milla (Eliza Scanlen) az új impulzus hatására, az érzésbe kapaszkodva kitör izoláltságából és új perspektívából tekint a világra. A film szépségét az adja, hogy a lány állapotának dramatizálása helyett saját, illetve családjának és szerelmének észlelései, emóciói kerülnek középpontba.

Milla számára a változás egy pillanat alatt következik be, szinte első látásra magával ragadja a fiúból áradó szabadság és vadság. Moses (Toby Wallace) a szülők szemében egyértelműen az a srác, akit távol akarnak tartani lányuktól: évekkel idősebb a tinédzsernél, emellett drogproblémákkal küzd. Csavargó, akiről kezdetben nehéz eldönteni, hogy az anyuka által szedett gyógyszerek könnyű hozzáférhetősége, vagy a lány iránti érzései miatt marad a család mellett. Anna (Essie Davis) és Henry (Ben Mendelsohn) bármennyire is szeretnék eltiltani a háztól, gyerekük makacsságával nem tudnak mit kezdeni.

Az Amíg tart a nyár egyszerre coming of age film és szerelmi történet, melyet az egyik fél halálos betegsége árnyékol be (terminal romance). Milla mellett Mosesnek is megvannak a saját problémái: küzd szerfüggőségével, családjával megromlott viszonyával, illetve feldolgozatlan gyerekkori traumáival, amelyek a jelenére is kihatással vannak. Egymásra találásuk közel sem felhőtlen szerelmet előlegez meg, hanem sokszor nehéz és fájdalommal teli kapcsolatot, melyben mindketten súlyos terheket cipelnek, együtt mégis sikerül ezektől egy időre megszabadulniuk.

A Csillagainkban a hiba című filmben is a szerelem ad új lendületet a rákkal küzdő fiatal lánynak, Hazelnek. Josh Boone munkájának női főhőse számára barátja, Gus és szülei is végig támaszt jelentenek. Shannon Murphy és Rita Kalnejais ezzel szemben nem idealizálják a szereplők viszonyait, Moses nem a legmegbízhatóbb srác, Milla szülei pedig számos nehézséggel küzdenek, miközben lányukkal való kapcsolatuk is kiegyensúlyozatlan.

Különböző szubjektív valóságok megragadásán keresztül, mozaikokból áll össze a film cselekménye úgy, hogy nem a betegség stádiumainak bemutatására kerül a hangsúly, hanem inkább a hangulatokra, a fontos pillanatokra. Négy ember közös útját járjuk végig, melynek része az anya és lánya közti párbeszéd alakulása, a szülők aggodalma, a fiatal szerelem formálódása és Milla belső folyamatai, küzdelme is. Ilyen például az a jelenet, melyben a lány arcán lévő fény-árnyjátékot követjük, az a néhány pillanat, amikor a peronon állva először megpillantjuk, vagy amikor a madarak csicsergését hallgatja. Közös mindháromban, hogy szorosan az ő érzékelésére koncentrálva adják vissza Millának a külvilággal való kapcsolatát.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!