Kormos Lili Hölgyeim és uraim, Sir Mick Jagger 79 éves

1943. július 26-án állítólag csak egy kisbaba volt a dartfordi kórház szülészeti osztályán, aki a légiriadó szirénáit is túlkiabálta, és akinek csodájára járt az osztály valamennyi nővére, ezt a kisbabát pedig úgy hívták, hogy Michael Philip Jagger. A rockzene egyik, ha nem a legmeghatározóbb figurája, akinek - mint látható - már a születését is legendák övezik, 79 éves lett. 

Akció

Megannyi aspektusból írhatnék Sir Michael Philip Jaggerről. Például, hogy milyen hihetetlenül ellentmondásos figura ő, vagy legalábbis mennyire annak tűnik, hiszen az egyik oldalon a Street Fighting Man, a polgárpukkasztás, az anarchia, a másik oldalon meg a vágy, hogy a brit társadalom elitjének legelitebb tagozatához tartozhasson. Ez a helyzet egyébként csak látszólag tűnik ellentmondásosnak, Jagger világ életében elég egoista volt hozzá, hogy azt érezze, mindenkinek őt kell akarnia a Királynőtől kezdve, a rajongókon át a sarki utcaseprőig. Egész egyszerűen elképzelhetetlen volt számára, hogy épp ő ne nyerjen bebocsátást a létező legfelsőbb körbe, és láss csodát, a végén ez a vágya is teljesült. Ugyan nem Erzsébet királynő ütötte lovaggá, hanem Károly herceg, és ez okozott némi bosszúságot, a monarchia feje ugyanis ezúton döntötte el a kérdést, hogy ki a nagyobb ász Britanniában, ő vagy Jagger?

Erzsébet mindvégig ellenezte, hogy lovaggá üssék, úgyhogy amikor már nem tudta elkerülni a kinevezést, inkább kórházba vonult egy teljesen lényegtelen beavatkozás kedvéért. Ha már szabotálni nem tudta, legalább részt venni ne kelljen benne. Egy szó, mint száz lehetne beszélni Jaggerről a nőcsábászról, Keith Richards legjobb barátjáról, az énekes-dalszerzőről, és mindegyik egy-egy érvényes nézőpont lenne.

Én azonban, így a születésnapján, egy olyan kérdést szeretnék körbejárni, ami már nagyon hosszú ideje foglalkoztat vele kapcsolatban: mit tudhat ez a pasi, hogy túlélte mindazt, amibe a kortársai/kollégái vagy belerokkantak, vagy egyenesen bele is haltak?

Hogyan lehetséges, hogy ami akár Mercury, akár Elvis Presley esetében fájdalmasan korai halállal, vagy mondjuk Axl Rose esetében a teljes széteséssel végződött, az, látszólag legalábbis, érintetlenül hagyta Mick Jaggert? (Meg Keith-t és Ronnie-t, csak a társaság legjózanabb tagja, a dobos Charlie Watts nem él már, és persze az alapítótag, a túl korán elhunyt Brian Jones.)

Miután sokat rágódtam ezen a kérdésen, és sok mindenkivel beszélgettem is róla, arra jutottam, hogy bármilyen furcsán hangzik is, Jagger saját magát mentette meg. Mick Jagger egyedül Mick Jagger miatt nem halt bele a rock’n’roll-ba, pedig minden esélye meg lett volna rá.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!