Holly-day

Május 27. a Jelen megjelenésének napja. Az lesz majd a nap... Ahogyan Buddy Holly és a Crickets énekelte 1957-ben.

A kislemez május 27-én látott napvilágot.

A Rolling Stone magazin listáján a That'll Be the Day a rocktörténet harminckilencedik legjobb száma. A negyvenedik az 1985-től a David Bowie, Mick Jagger kettőstől is jól ismert Dancing in the Street Marthától és a Vandellastól, a negyvenkettedik a Waterloo Sunset a Kinkstől, a negyvenharmadik a Tutti-frutti Little Richardtól, a negyvennegyedik az 1979-ben Georgia állam hivatalos himnuszává avatott Georgia on My Mind Ray Charlestól, a negyvenötödik a Heartbreak Hotel Elvis Presley-től, a negyvenhetedik az All Along the Watchtower Jimi Hendrixtől, a negyvennyolcadik a Bridge Over the Troubled Water a Simon és Garfunkel duótól, a negyvenkilencedik a Hotel California az Eaglestől.

Azaz a harminckilenc táján sem éppen elrettentő a környezet.

A That'll Be the Day volt az első dal, amelyet John Lennon gitáron eljátszott, és szintén az első, amelyet Lennon Paul McCartney-val és George Harrisonnal együtt vett fel 1958-ban, amikor még Quarrymen néven ismerték őket (már, akik). Nem csoda, ha a Beatle-boyok ezzel kezdtek, mert az emblematikus dal ötvenhét szeptemberében listavezető lett az Egyesült Államokban, majd egy hónappal később Nagy-Britanniában is. Az is érthető, hogy Buddy Holly 1958. március elsejétől Angliában turnézott. Londonban abban a Hotel Cumberlandben szállt meg, amelyben 1953 novemberében az angolokat a Wembley-ben 6:3-ra legyőző magyar labdarúgó-válogatott és Szepesi György, az ugyancsak legendás rádióriporter lakott.

Holly és a Crickets ötvennyolcban ellátogatott Birminghambe, Newcastle-ba, Sheffieldbe, Southamptonba is, majd március 25-én a kiindulóponton, Londonban zárta a koncertsorozatot. A tengerentúli tízen túliak szerepeltek élő tévéműsorban is – abban az Oh, Boy-t játszották –, ahogyan Amerikában az Ed Sullivan Show-ban, valamint azon a turnén, amelyen Chuck Berry, Eddie Cochran, Fats Domino és az Everly Brothers társaságában léptek fel.

Több mint harminc évvel később Buddy már musical volt Londonban.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!