Volt, ahol félénk tánclépésekkel, volt, ahol süteménnyel fogadták a Fesztiválzenekart

Itt vagyunk, zenélni szeretnénk

Csabai Máté | 2020.06.16. 06:41

Olvasási idő kb. 2 perc

Megint Budapest utcáin a Fesztiválzenekar, de most nem támogatásért tüntetnek (azt úgy tudjuk, megkapták), és nem is nagykoncertet adnak a Hősök terén, mert azt még nem szabad. Az élvonalbeli szimfónikus együttes, amely a Carnegie Hall, a Concertgebouw és a Royal Albert Hall gyakori vendége, most Budapestet járja, hogy rövid szerenádkoncerteket adjon a főváros lakóházainak udvarain. A négy-öttagú kamaraegyüttesek 224 házban koncerteznek júniusban, de legalább ugyanennyi lakóközösséget kellett visszautasítaniuk, hiszen tömegek jelentkeztek emailben a zenekar felhívására. Az ötlet Fischer Iván karmestertől eredt, aki a járványügyi korlátozások fokozatos enyhülését látva kitalálta, hogy az őszi visszatérésig a Fesztiválzenekar vigye el a zenét a gangos házakba, az erkélyek alá, élőben – ingyen.

Június első vasárnapján egy Margit körúti ház lakói előtt felcsendült Georg Philipp Telemann négy hegedűre írt G-dúr concertoja Lesták Bedő Eszter, Czirók Györgyi, Lezsák Zsófia és Kostyál Péter előadásában, majd egy Bach-korál a házban lakó Cser Krisztián operaénekes erős basszushangjával kiegészülve.

A zenekar másik különítményét a hajdan volt Hadik kávéház épületébe várják az ottlakók — két hegedű, egy brácsa és egy nagybőgőhúrja zendül: Szefcsik Zsolt, Szabó Levente, Reinhardt Nikoletta és Sipos Csaba előadásában Hofstadter, Schubert és Dvorak műveiből játszanak egy csokorra valót, majd a francia-argentin tangókirály, Carlos Gardel egy szerzeményével izzítják a hangulatot – azzal, amit az Egy asszony illata című film tangójelenetéből ismerünk.

Talán minden nap kellenének ilyen szerenádok, hogy mindenki hallgathassa a zenét, van, aki merengően, korlátra könyökölve, vagy félénk érdeklődéssel, szinte gyanakodva…

Hiába, szokni kell a jót is…

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés