Láng Zsuzsa Jancsó 100!

Születésnapjának előestéjén, a Városmajori Szabadtéri Színpad nagysikerű előadásával nyílt meg a megújult Budapesti Őszi fesztivál, ahol a legendás filmrendezőre alkotótársai emlékeztek. Egy színpadon találkoztak a rendkívüli életút szereplői, akik a Jancsó-filmek dalainak, képeinek és történeteinek felidézésével tisztelegtek „Miki bácsi” szellemisége, nyitottságának máig élő hatása előtt.

A művészek kézről kézre adták a műsorvezető Kadarkai Endre mikrofonját, majd a miniinterjúkat filmrészletek, fotók és élő produkciók követték.

Kovács Kati. Sebő Ferenc, Müller Péter Sziámi, Kirschner Péter, Dés László, Lovasi András, az előadás díszvendége, Sherer Péter anekdotáit és produkcióit ovációval és vastapssal fogadta a közönség, Bródy János pedig, aki ugyan nem szerepelt egyetlen Jancsó filmben sem, de dalával deklarálta a rendező-óriás munkásságát és személyiségét: „Magyarok közt európai”.

Az egész fesztivál ideje alatt végig követhető Jancsó centenárium másik központi helyszíne a FUGA, ahol A Mester és barátai címmel szervezett programsorozatot a Jancsó Miklós Baráti Társaság és a Republikon Alapítvány. Ennek megnyitóján a házigazda Vágvölgyi B. András volt, közreműködője pedig Galkó Balázs – ők nem csupán a Mester születésnapjáról emlékeztek meg, de a szintén ezekben a napokban születésnapját ünneplő Kende Jánost (80) és Mészáros Mártát (90) is felköszöntötték. Az eseménysorozat nyitányaként nyílt kiállítás, amely a Jancsó Miklóshoz legközelebb állók – többek között Jancsó Nyika, Kende János, Grünwalsky Ferenc – eddig ritkán, vagy egyáltalán nem látott fotóira épült, ahol a tárlatot beszélgetések, és vetítések egészítették ki.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmeradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.