Kormos Lili Játszd újra, Sally?

Sally Rooney: Hová lettél, szép világ

Sally Rooney, jelenleg legalábbis, az a szerző, akinek az új könyvét mindig azonnal el akarom olvasni, olyan mély benyomást tett rám néhány évvel ezelőtt a Normális emberekkel. Amikor a Hová lettél, szép világ megjelent, félretettem mindent, annyira vártam már, hogy elmerülhessek Rooney világában, amely most sem okozott csalódást, de volt bennem hiányérzet, amikor a könyv végére értem.

Nem állítom, hogy ismerek minden olyan kortárs szerzőt, aki az én korosztályomról írt regényt, de összehasonlítási alap nélkül is biztos vagyok benne, hogy Sally Rooney nem csak érti, mi játszódik le a húszas éveik végén, a harmincas éveik elején járó fiatalokban, de arra is képes, hogy a lehető legpontosabban írjon ezekről az érzelmi viharokról, szorongásokról, bonyolult kapcsolatokról, amelyek összekötnek bennünket. Csak ezzel tudom ugyanis magyarázni, hogy miért volt számomra annyira evidensen érthető a Normális emberekben Connell és Marianne kapcsolata, vagy hogy miért kedveltem meg Francest a Baráti beszélgetésekből, annak ellenére, hogy sokszor irtó irritálón viselkedett. Jó, az utóbbi azért is történhetett, mert a legnagyobb baklövéseiben a saját hülyeségeimet véltem felfedezni, és senki nem szereti visszanézni a bénázásait, ha nem muszáj. Bátran ki merem tehát jelenteni, hogy Sally Rooney egyike a legtehetségesebb fiatal szerzőknek, és ettől még az sem tántorít el, ha a könyveit olvasó barátaim közül sokan tikkelést kapnak tőle, mert idegesítőnek, gyámoltalannak, érthetetlennek tartják a karaktereit, és az a világ, amely engem az első két mondatnál magába szippant, őket inkább menekülésre készteti. Aki ilyen jól ír, aki ennyire könnyen megtalálja a kifejező szavakat, amelyekkel sokszor számunkra is kibogozhatatlan érzelmeket egészen világosan el tud magyarázni, aki képes rá, hogy megragadja a figyelmemet, aztán többszáz oldalon át ne eressze el, az rendkívül tehetséges, ebben egészen biztos vagyok.

De néha még a legnagyobb tehetségek is kihagyják a ziccert, és azt hiszem, a legújabb könyvével ez történt.

A Hová lettél szép világ középpontjában Eileen és Alice, a két egyetemi barátnő áll, akik most épp elsodródtak egymástól, de folyamatosan tartják a kapcsolatot, hosszú, elmélkedős e-maileket váltanak időről-időre. A könyv úgy épül fel, hogy egy fejezet szól Eileenről, egy Alice-ról és aztán olvashatjuk valamelyikük levelét. Ezek a levelek egyébként a regény legizgalmasabb, megkockáztatom, legérdekesebb részei. Egyrészt azért, mert érdekes dolgokról írnak egymásnak.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!