Jimmy Barnes: Az ausztrál rock szíve, lelke

Katona Klári | 2023.01.08. 19:02

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Jimmy Barnes, a skót születésű ausztrál rock-énekes, szólókarrierje előtt tíz évig a Cold Chisel frontembere volt. A nyolcvanas évek elején lett szólista és tavaly novemberre a tizenötödik szóló albuma lett listavezető.

Az ausztrál sikerlistákon, zenekarral és saját jogán elért legtöbb No.1 album – szám szerint húsz – kötődik nevéhez. Megelőzve ezzel a Beatles tizennégyszeres, valamint Madonna tizenkét alkalmas és a U2 tizenegyszer elért listavezetését.

Az ausztrál rock-ikon könyvei is nagy figyelmet kaptak. 2017-ben Working Class Boy című visszaemlékezése az eladási listák élére került, ami meghozta számára az Ausztrál Könyvkiadók „Biography of the Year” irodalmi elismerését. A következő évben Working Class Man címmel megjelent kötete ugyancsak elnyerte a díjat.

A „Still changing and learning” nem egy dalának címe. Ezt mondja magáról, a még mindig változó és tanuló, a férfivé érett rock-zenész, aki saját bevallása szerint, nagyon lassan nőtt fel. A tévutakat is bejárva lett viszont azzá, aki ma ő: gyakorló buddhista, boldog családi háttérrel élő, a fejlődésért változtatásokra kész férfi.

2017-ben az Ausztrália Rendjének tisztje – Officer of the Order of Australia kitüntetéssel ismerték el.

A Stone Cold, ami itt hallható tőle, egykori zenekari társának szerzeménye. Don Walker dalából éneklésével, Joe Bonamassa gitározásával, a fantasztikus zenekarral  két évtizeddel megjelenése után, egy kegyetlenül erőteljes változat született. Nem csodálom, hogy az egyik kommentelő azt írta a videó alá: Kérek mindenkit vegyen el hét percet a gyerekei életéből, hogy megmutathassa, milyen is az igazi zene, mielőtt az még eltűnne.

Stone Cold – Jimmy Barnes – Joe Bonamassa közreműködésével

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés