Katona Klári Jók közül a legjobb – Amikor a feldolgozás felülmúlja az eredeti dalt

Mit hallgatok? – kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

 

Mindegy milyen évet írunk, az If You Don’t Know Me by Now mindenképpen azok között a dalok között van, ami egyszercsak csak szóba jön, amit ha zeneszerető barátunk nem ismer, mindenképpen meg szeretnénk vele ismertetni. Ha pedig mindketten ismerjük, a közös élmény miatt szeretnénk együtt újrahallgatni. 

Kevin Gamble és Leon Huff szerzeménye nem akármilyen történetet ír. Negyvenkilenc év alatt, első megjelenése óta, ötvenkilenc előadó adta közre. Első megjelenése Harold Melvin & The Blue Notes nevéhez kötődik. Tizenhét évvel később, 1989. február 13-án jelenik meg a Simply Red előadásában. A dal újabb és újabb kiadásainak hiánytalan felsorolásban a dal címe, a megjelentetés pontos ideje mellett a Simply Red neve után egy megjegyzés került: sláger, sokkal népszerűbb, mint az eredeti. Aztán még ez: revival cover song. Újjáéledt feldolgozás. Ami azóta a köztudatban, egyszerűen egy Simply Red dallá lett. Általuk került a Billboard 100 első helyére. Brit férfi előadónak sikerült az amerikai dalt áttörő sikerig vinni, amit a szerzők eredetileg egy különleges énekesnőnek írtak. Patti LaBelle énekelte volna a nevével fémjelzett énektriójával. 

Mick Hucknall és csapata még csak négy éve játszottak együtt, mikor a dal minden szempontból tökéletes feldolgozását útjára indították. 

Megunhatatlan.

Tisztelt Olvasónk!

Ön az elmúlt percekben a Jelen cikkét olvasta. Köszönjük érdeklődését!
Ha tetszett, olvassa el a többi cikkünket is, amelyek előfizetéssel érhetők el.