Láng Zsuzsa Káprázatos provokációk gyűjteménye

Kieselbach & Móra

Káprázatos provokációk gyűjteménye

Fotó: Bazánth Ivola

A kortárs képzőművészet több évtizedes adósságát kezdte el törleszteni a Móra Kiadó és a Kieselbach Galéria közös, nagyszabású vállalkozásával. A közreműködők jóvoltából „A valóság szerelmeseként” aposztrofált festőművész, Czene Béla életműve előtt tisztelgő kiállítás, valamint az annak megnyitóján bemutatott impozáns album végre a nagyközönségnek is bemutatja az eddig csak szórványosan elérhető remekműveket. De valójában több, nagy szerelem gyümölcseként pottyant az érdeklődők ölébe ez a páratlanul gazdag termés.

Akció

Az első, olthatatlan szerelem a Móra Kiadó tulajdonos-vezérigazgatójának, az egyébként is műgyűjtő Janikovszky Jánosnak a szívében lobbant fel, aki felfedezte, felkutatta, gondozta és gyűjteménybe rendezte a jobb sorsra érdemes művész hagyatékát, és aki szenvedélyes rajongója, tisztelője, elkötelezett híve, és egyben megkattant gyűjtője a mesternek.

Czene Béla Rudnay-növendékként kezdte el a Képzőművészeti Főiskolát a harmincas évek elején, de érdeklődése egyre inkább a római iskola felé fordult, és mivel egy évig állami ösztöndíjasként dolgozhatott Rómában, az ott készült képek magukon viselik a kortárs Novocento hatását.

A háború után csak rövid ideig vetette magát alá a kötelező szocreál követelményeinek – sokaktól eltérően az ötvenes években már festői világának középpontjában a modern városi ember életének mozzanatai álltak. A hatvanas évek még csak résnyire nyitották meg az ablakot, amelyen át beszűrődhetett a nyugati életérzés, de a következő két évtized termésén már a divatosan felöltözött fiatal lányok, a legendás Maxim Varietéből elcsábított szépséges aktmodellek, színes-szagos presszókban lazuló ifjúság ragyogja be a korszak amúgy szürke sivárságát, virtuóz technikával.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!