Pop

Karácsonyi lemezválogatott: tizenegy tényleg jó ünnepi nagylemez

És hozzá még további rengeteg remek ajánlat

Dömötör Endre | 2020.12.24. 07:22

Címkék:

karácsony pop zene

Olvasási idő kb. 17 perc

Karácsonyi lemezekkel bármilyen nagy házat el lehetne torlaszolni a télapó elől. Valóban annyi van belőlük: ha csak a popzenei vonatkozásúkra koncentrálunk is, évente sok száz tucattal gyarapszik a választék. Szinte minden előadó eljut a pályáján arra pontra, amikor egy ünnepi lemez (de legalább egyetlen ünnepi dal) elkészítése jó ötletnek tűnik. Ezek jó része persze tucattermék, de azért szép számmal akadnak olyanok is, amelyeket érdemes elővenni évről-évre.

Karácsonykor mindenki olyan zenét hallgat, ami a legjobban esik neki és ez így van jól. Nekem például olyan eltérő spektrumú zenék szoktak ilyenkor beakadni, mint Enya, a Fleetwood Mac vagy épp Van Morrison. Másokat meg pont kielégít a zeneipar ünnepi időszakra rászálló ága, a karácsonyi lemezek tömény, de töméntelen mennyisége. Azon sincs mit csodálkozni, ha ilyenkor itthon rengeteg családnál a Hungaroton 1976-os kiadású, Csendes éj című ünnepi kiadványa szólal meg, hiszen az a legtöbb példányban elkelt magyar nagylemez (1992-ig van róla pontos adat: 768 ezer, ezt aligha körözte le azóta bármi is). Igen, az előadóknak és főleg a szerzőknek biztos bevételt generáló karácsonyi lemez masszív kategória a popzenén belül, de a túltermelés közben azért felszínen marad néhány album, amit érdemes ilyenkor a lemezjátszók közelében tartani. Sőt, íme, tizenegy válogatott – soulos, jazzes, folkos, salsás, reggae-s, posztdiscós, popos, indierockos – példa, amiket máskor is nyugodtan lehet hallgatni, annyira jók. (Bing Crosby, Elvis Presley és Frank Sinatra, aztán későbbről Kenny G, Diana Krall és a Pentatonix, no meg a többi, karácsonyi lemezekre direkt és rendszeresen rájátszó zenészek a túl nyilvánvaló kategóriába esnek, tőlük most eltekintettünk.)

# Phil Spector: A Christmas Gift For You From Philles Records (Philles, 1963 – soul)

Az első igazán különleges, történetében szintén egyedi, poptörténetileg ugyancsak jelentős karácsonyi poplemez biztosan az egyik legjobb is. Phil Spector a maga monumentális „wall-of-sound”-hangzásával ifjú producerzseniként újította meg a hatvanas évek eleji popot és soult, ambíciója pedig az volt, hogy a negédes karácsonyi lemezek piacán is robbantson egy táncolható, fejleszakító megszólalású (és méregdrága) mesterművel. Ezt meg is valósította pártfogoltjaival (Ronettesszel, Crystalsszal, Darlene Love-val), azonban az album megjelenése napján lelőtték Kennedyt, ahogyan Fábián Titusz fogalmaz a lemezről szóló esszéjében: „abban az évben elmaradt a karácsony”. A valóban zseniális alkotás eltűnt a süllyesztőbe, hogy csak évek múlva, 1972-es újrakiadása után kapja meg a neki járó dicsfényt: ma már a rajta szereplő Christmas (Baby Please Come Home) az egyik legnagyobb karácsonyi sztenderd és az egész Christmas Gift album is örökzöld.

# Vince Guaraldi Trio: A Charlie Brown Christmas (Fantasy, 1965 – jazz)

A Földimogyoró című képregény-család főszereplője, a „szerethető vesztes” karaktere, Charlie Brown köré szőtt karácsonyi tévés különkiadásban a főhős a Karácsony igazi jelentését kutatja és persze meg is kapja a választ a végén. A rajzfilm zenéjét Vince Guaraldi jazz-zongorista szerezte és adja elő triójával (és helyenként egy gyerekkkórussal), nagyban alátámasztva rajzfilm mondanivalóját. Azonnal klasszikusként ünnepelték, mert a békés, szentimentális hangulatok mellett megjeleníti a keserédességet, a karácsonyi depressziót is, az érzelmek teljes spektrumát. Ártatlansága örökérvényű.

# John Fahey: The New Possibility (Takoma, 1968 – instrumentális folk gitárzene)

Az amerikai primitivista gitáros zenei irányzat (leegyszerűsítve: az avantgárd és a neoklasszicista gitározás country bluesból eredő, ujjal pengetős keveréke) atyját megihlette egy lemezbolti eladó, aki Bing Crosby albumai fölött könyökölve kijelentette: „ezek minden karácsonykor nagyon fogynak.” A forradalminak nyugodtan, de lemezeladásokban sikeresnek aligha mondható Fahey gondolt egyet és rögzített néhány ünnepi sztenderdet a maga stílusában, illetve a maga melankolikus, befelé forduló, egzisztencialista hangulatában. Az ötlet bejött, legkelendőbb lemeze lett, de ami fontosabb: egy olyan fenomenális album, ami az ünnep emelkedettségét szikárságában is át tudja adni.

# Willie Colón + Hector Lavoe: Asalto Navideño (Fania Records, 1972 – salsa, son)

A Puerto Ricó-i származású, de már New Yorkban született harsonás, Willie Colón a salsa egyik kulcsfigurája, ősei földjének karácsonyi hagyományain alapuló, otthon rögzített ünnepi albuma pedig a salsa fejlődésének történetében is nagyhatású kulcslemez. Ez a trópusi, melegséget sugárzó anyag nyilván furán hat európai szemszögből, de közben segít megérteni, hogy másoknak mit jelenthet a karácsony és pontosan át is érezteti ezt. Az anyag hidat képezett a New York-i diaszpóra és az anyaföld között és ezzel a karácsony „hazatérés-tematikáját” is táplálta. A nosztalgiát egy elveszett korszak iránt.

# Jacob Miller / Ray I: Natty Christmas (Top Ranking, 1978 – reggae)

Na most, az előző salsás lemez kapcsán már felmerült, hogy nem minden karácsony hófehér, és az is, hogy a karibi térségben mennyire kiemelt szerepű a karácsony kultúrája (és lesz is még albumpélda a térségből), de azért a globális fülnek a salsánál ismerősebb reggae-t karácsonyi zeneként hallani mégiscsak teljesen anakronisztikus érzés. Ez a lemez azonban ezzel együtt is nagyjából teljesen ellenállhatatlan karácsonyi zene. Jacob Miller az Inner Circle énekese volt 1980-as haláláig (autóbaleset), 78-ban rögzített egy – mint borítója is tanúskodik róla – igazi örökzöldet, amin sztenderdeket ültetett át jamaicai lüktetésre. Egyszerűen muszáj vigyorogni rá, mégis van benne emelkedettség.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés