Katona Klári Katona Klári: Szerelmeslevél

JAz állandóság biztonságot, biztosat sugall. Pedig…

Van pedig?

Van. Mert szinte egyetlen dologban lehetünk biztosak. Talán több sincs, ami ennyire biztos: a változás. Tényének figyelmen kívül hagyása akárhányszor állít is bennünket nehézségek elé, nem könnyül vele megmásíthatatlan igazságának elfogadása. Egyikünknél sem. Pedig rengeteg mutatója van. A babakorban akár naponta örömöt okozó változás észlelése és megfigyelése egyre csak ritkulni kezd, majd elmarad. Folyamata ettől azonban nem marad abba. A napok, hetek, hónapok, évek, a nappal, az éj, az évszakok, a megélések, a lehetőségek állandó változásaiban élünk. A bennünk zajló, a rajtunk észlelhető, figyelmen kívül hagyott, ennek ellenére állandósult változások folyamatában létezünk.

Miért nem látjuk át? Milyen védelmet remélünk figyelmen kívül hagyásától? Hárításával könnyebben elviselhető újabb és újabb fordulatokat okozó ténye? Vagy tehetetlenség-érzetünket enyhítenénk? Az állandóhoz való, akár észszerűtlen ragaszkodásunkat leplepzénk? Abban a reményben, hogy az állandóság állapota elérhető, bármi állandósítása sikerülhet? Miért gondoljuk? Észrevesszük, hogy ezzel csak azt erősítjük magunkban, hogy szinte semmivel kapcsolatban sem tehetünk semmit?

A hárítás csapdája ez. Miért gondolom? Mert távol tart a cselekvéstől. Cselekvés híján pedig bármi kicsúszhat a kezünkből. Márpedig mi szolgálhatná leginkább az életigenlést? A tetteink. Képességeink frissen tartása arra, hogy tegyünk. Pont azt, amit kell. Pont azért, amiért tenni kell. Önmagunkért, másokért.

Mikor, kiért. Tevőlegességünk, képességeink teljes tudatában. Helyesen, kompetensen.

Gondolom, mondom magamban, miközben látom és hallgatom az ötvenedik életévében járó férfit, ahogy épp megosztja felismeréseit. Hallgatom a férfit, aki szerelmes levelet írt az Életnek. Az Élethez. Ez az én emberem – gondolom. S most, őt hallgatva, valahogy semmi nem int óvatosságra. Pedig nem mondhatnám, hogy életem során jó néhány embert nem néztem félre csak azért, mert szóhasználata, felvetései bizalmat keltők voltak. Nem okolhatok mást, hogy a meggyőzőnek ható mondandóval olyan embereket is elfogadtam, akik aztán tetteikkel nem voltak képesek alátámasztani azt, amit sugalltak. Nem értettem, hogy történhetett ilyesmi velem. Eltartott egy darabig, de aztán megértettem – s mondhatom, nem volt örömteli a rálátás –, hogy az „igaziságot” is lehet tettetni. Szerencsére kiábrándultság helyett valami mást hozott ennek felismerése: több figyelmet, pontosabb megfigyelést.

Így hallgatom most őt.

Zöldlámpa.

Ez könyvének címe, amiről beszél, s amiről Oprah Winfrey kérdezi. S csak mesél, mesél. Egy férfi, az amerikai filmipar egyik legsikeresebb színésze. Akinek évtizedek óta eszébe sem jut nem észlelni, nem tudni a folyamatos változásokról, nemhogy tényüknek ellen tartani. Ennél is messzebbre megy. Matthew McConaughey inkább előidézi azokat. Tevőlegesen. Az a helyes, romantikus filmhős? – kérdeznék most többen.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!