Kisiklott életek

Letöltendő idő / Time

A legnagyobb büntetésekkel is felér a bűntudat, amivel együtt kell élnie az elkövetőnek. Legalábbis ez a gondolat fogalmazódik meg Jimmy McGovern drámasorozatában. A Letöltendő idő (eredeti címén Time) a brit büntetésvégrehajtás rendszerébe vezeti be nézőjét és felveti a kérdést, mennyiben segíti a rabokat a változásban, a társadalomba való visszailleszkedésben a börtön környezete, illetve maga a szankció.­

A miniszéria főhőse egy tanár, aki a habitusával és a korával is kitűnik rabtársai közül. Mark ­Cobdent (Sean Bean) négy év börtönbüntetésre ítélik, miután részegen elüt egy biciklist, aki a ­balesetben életét veszti.

A többiek határozott, sokszor agresszív megnyilvánulásaival szemben ő csendes, visszahúzódó, könnyen megtörhető figura, aki új környezetében mindentől összerezzen, és akiről egyik cellatársa meg is jegyzi, hogy milyen puha a keze. Az ő szemszögéből ismerjük meg a börtön írott és íratlan szabályait. Beilleszkedési nehézségeinél azonban jobban gyötri bűntudata.

A sztori során nem kérdőjelezik meg az elítéltek tetteinek súlyát, sem a kiszabott büntetés mértékét, ám az alkotók érzékenyen ábrázolják – főképp a középkorú tanár oldaláról – azt a lelki terhet, amit az elítéltek nap mint nap cipelnek magukkal. Egy-egy karakteren keresztül a belső folyamatokra, a háttérben zajló érzésekre kerül a hangsúly. Helyet kap a hozzátartozók emócióinak bemutatása is. Így például rendkívül izgalmas Cobdennek a szüleivel, illetve fiával való kapcsolata, ahogyan áldozata gyászoló feleségének megjelenése is. A nőnek kulcsfontosságú szerepe lesz abban, milyen irányban alakul a főhős jövője.

Jacques Audiard A próféta című filmjéhez hasonlóan, amelyben a fiatal Malik által meggyilkolt férfi visszatér kísérteni, a sorozatban is hangsúlyossá válnak a víziók. Cobden tettének rátelepedő súlya láthatóvá válik bevillanó emléktöredékek, hallucinációk formájában, de ezeken keresztül ismerjük meg életének és a balesetnek bizonyos részleteit is. Ám ahogy a férfi próbál nem elveszni a börtön világában, a fiút az magába szippantja.

A cselekmény két fő szálon fut, a tanáré mellett a jószívű, de szigorú börtönőr, Eric McNally (Stephen Graham) életébe is bekapcsolódunk. A férfi már hosszú évek óta dolgozik az intézményben, tekintélye van az őrök és a rabok között is. Ám amikor az egyik fegyenc rátalál a gyenge pontjára, zsarolni kezdi, egyre kisebb mozgásteret hagyva számára. A két meghatározó karakter története párhuzamosan fut egymás mellett, de ahogyan egyikük helyzete javul, úgy romlik a másiké.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!