„A háború nem könnyű. A házasság sem.”

Kormos Lili | 2022.12.17. 11:00

Címkék:

irodalom könyv

Olvasási idő kb. 9 perc

Morbidnak érzem még csak elgondolni is, hát még leírni, hogy micsoda szenzáció volt az Asszony a fronton, amikor 1991-ben megjelent. Egy csapásra, megint milyen ostoba fordulat, ismertté tette íróként Polcz Alaine-t, aki akkor már 69 éves volt. Azelőtt soha, senki nem beszélt nagy nyilvánosság előtt arról a felfoghatatlan kegyetlenkedésről, amit az orosz katonák a civil lakossággal, elsősorban a nőkkel műveltek, hiszen nem is beszélhetett volna, és akkor egyszer csak valaki megtette. Elbeszélte megannyi nő történetét, de elsősorban mégis a sajátját.

Általában akkor születik könnyen egy könyvajánló, ha bizonyos távolságból tekintek az adott műre, függetlenül attól, hogy mennyire tetszett. Kell a három lépés távolság, és akkor könnyen jönnek a szavak, világos minden gondolat, tisztán látom, mit akarok mondani, hogy tekeredik majd az a logikai lánc, ami eljuttatja az olvasót a-ból b-be. Néha olyan evidensen kínálja magát egy-egy motívum, amire az összes további gondolatmenet felépíthető, hogy az már gyanús, mégis hálás vagyok minden ilyen könnyű szülésért, mert tudom, milyen a másik oldal, amikor minden leütött karakterért harcolni kell. Ami még nem is lenne gond, csak harc ide, harc oda, a végén úgy érzem, hogy csupa sületlenséget, égbekiáltó közhelyet vetettem papírra, én is csak az időmet vesztegettem, és bizonyára az is így érzi majd, aki elolvassa, amit kikínlódtam magamból. Ehhez vagy egy nagyon rossz könyv kell, amikor tényleg csak annyi kívánkozik ki belőlem, hogy ez borzalmas volt, vagy egy olyan írás, ami egycsapásra a rajongójává tesz. A rajongó számára ugyanis nincs olyan, hogy objektivitás, nincs távolság, ahonnan rajongása tárgyára nézzen. Én gyerekkorom óta tudok rajongani, egy-egy meséről, kirándulásról, bármilyen élményről, ami fenekestül felforgatta a lelkivilágom, hetekig tudtam beszélni. Azt akartam, hogy körülöttem mindenki tudja, mennyire csodálatos dologról van szó, sőt éljék át ők is ezt a csodát, és osztozzunk benne. Aztán megtanultam visszafogni a lelkesedésem, egyszer mégiscsak illik felnőni, és kordában tartani az érzelmeinket.

Dehogy illik, erre most jöttem rá.

Az Asszony a fronton újra rajongóvá tett. Polcz Alaine önéletrajzi regénye tökéletes, megrázó, katartikus darabja a magyar irodalomnak. Tényleg csak azt tudom róla mondani, hiszen mennyi okosságot elmondtak már mások korábban, hogy aki vágyik valami igazán meghatározó, zsigerekig érő olvasmányra, az most gyorsan vegye kézbe, és kezdje el olvasni. Nem, nem jelent menekülőutat a valóságból, sőt. Egy olyan valóságot hoz közel, amelyről naivan azt gondoltuk, a mi életünkben már nem fog beteljesülni, aztán eljött február 24-e, és egyszerre tapintható közelségbe került, hogy mi is a háború.

1944. március 27-én, Kolozsváron, a Farkas utcai templomban, házasságot kötött az akkor még csak 21 éves Polcz Alaine és Vitányi János. Akkor már évek óta tartott a második világháború, de valahogy még nem került kézzelfogható közelségbe. Bombázás, frontvonal, elhurcolt zsidó családok, sárgacsillag a kabátra tűzve, mind csak ezután következett. Olyan az egész történet, mint egy hosszú, rémisztő zuhanás. Amikor Alaine a férjével és a családjával a Kolozsvárról induló menekültvonattal próbál Budapestre jutni, bombázni kezdik a pályaudvart. Lemászni az utasok előtt is megnyitott szükségóvóhelyre már nincs idő, úgyhogy Vitányi megfogja fiatal feleségét, egyszerűen bedobja az aknába, ő pedig utána ugrik. Mintha ott kezdődne minden, egy végtelen, ki tudja, meddig tartó zuhanás a levegőtlen sötétségbe vagy a pokol fenekére, már nem is tudom.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés