Katona Klári Külön – együtt

Érvényesülés. Előnyszerzés. Versengés javakért, helyekért, hírnévért. Kinek jut? Ki miből marad ki? Melyikért ki indul, kiket hagy bármelyik hidegen? Életeinkben időről-időre felbukkanó kérdések, jobbára elhallgatottan. Még felvetésük sem vet jó fényt egyikünkre sem. Akkor sem, ha más helyzeteiben véljük inkább felfedezni az előrejutás igyekezetében – a takargatások ellenére is – kivillanó jelzéseket. Ellehetetlenített helyzetek, megkörnyékezett társak, elkívánt javak, alattomos harcok, hűtlenül hátrahagyott barátok, súlytalanított ígéretek erősítik, sürgetik a hangos egyetértést: ilyen az élet. Persze, csendesebbek vagyunk, ha olykor-olykor a mi céljaink szentesítik az eszközt. Ilyen az élet – mondjuk akkor egészen más miatt, akkor a felmentésünkhöz remélve egyetértést.

Ilyen az élet. Kivéve, ha nem ilyen.

Ha a módok megválasztása, a szándékok tisztázása a cél, ha rájövünk, mennyi az elég, ha nem mások ellen való a lét. Ha a nagyság nem kicsinyít.

Nyolc évvel ezelőttre, hetvenegy éves korára Marty, Martin Scorsese már rég elérte a nagyságot. Szakmai életében megkérdőjelezhetetlenül. Minden bizonnyal emberileg is. Bár, mint az mára egyértelműsödik, a kettő nem jár kéz a kézben. A történet, ami nyilvánosságra került, azonban eléggé erről árulkodik. A Wall Street farkasai forgatása közben történt.

„Egyszerűen csak besétált a stúdióba. Pont azon a napon, amikor Leonardo di Caprio filmbéli, híressé lett beszédét vettük fel. Gondolta, beköszön. Aztán egész nap ott maradt. Mindenben segített. A mikrofonok elhelyezésében, amivel a stáb hosszan küzdött, mert mindenhonnan árnyékot vetettek Leonardo di Caprio arcára. Sok más mellett azt is kitalálta, hogyan kell ezt megoldani”. Spielberg. Mert róla mesél történetében Scorsese. Amiben az a leggyönyörűbb, hogy annak gyökerei hosszú évtizedekre nyúlnak vissza. Mert akkortól kíséri kölcsönös tisztelet, szeretet, nagyrabecsülés naggyá válásuk útját. S a történetben ráadásul nem csak ketten vannak. A hatvanas évek közepére – ahogy Scorsese meséli – megváltozott a hollywoodi stúdiók szerkezete. Egy szabadabb világ igényeit kellett kiszolgálniuk. S ettől egyszer csak megnyíltak a kapui a fiatal rendezők előtt. Nyitottá lettek az akár őrültnek tűnő, eredeti ötletekre is – fűzi hozzá Brian De Palma, aki a kezdetekkor már a csapat tagja volt, ahogy George és Marcia Lucas és Francis Ford Coppola. Valamennyien azzal küzdöttek, hogy első kísérleteikkel beszivárogjanak a filmipar világvezető intézményébe. A kultúra összetartásban, egy végtelen termékeny időszakát élte – mondja Spielberg. Filmesek, zenészek, művészek, előadók egyirányú együttesével. Öröm volt a részesének lenni.

A rendezői testvériség, aminek akkor létrejött közösségüket tartják, szövetségük egyenesen a beavatottság érzetét hozta neki. Pedig lépéselőnyben volt. Már egy hét évre szóló, Universal Studio ajánlotta televíziós szerződése volt. A társaság akkori elnöke, Sid Sheinberg élete legfontosabb lehetőségét ajánlotta fel neki. Egy ebben a szakmában szokatlant. Magam hasonlót sem hallottam még. Soha. Pedig ez lenne minden szabad kibontakozás záloga. Mert a direktor az ifjonc rövidfilmjét látva azt ígérte, támogatni fogja a bukásai idején ugyanúgy, mint sikereiben. És betartotta szavát. Az Amblin’ képsorai előrevetítették számára Spielberg nagy formátumú rendezőlényét.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!