Láng Zsuzsa Lepattog az arany a Golden Globe-ról

Lepattog az arany a Golden Globe-ról

Leonardo DiCaprio Fotó: MTI/EPA/HFPA

Magyar idő szerint hétfő hajnalban adják át Los Angelesben a Golden Globe díjakat. Egy gyalázatos közhely szerint az „Oscar előszobájának” is tekinthető megmérettetésen az előző év filmterméséből válogat a HFPA, a Hollywoodban élő külföldi tudósítók szövetségének tagsága. A tavalyi gála a járványra hivatkozva elmaradt, az idei eseményt viszont a szervezet tagjaival szemben megfogalmazott súlyos korrupciós vádak árnyékolják be.

A botrány tavalyelőtt novemberben pattant ki, amikor egy Los Angelesben élő, és dolgozó norvég újságíró, Kjersti Flaa beperelte az HFPA-t, amiért a szervezet elutasította jelentkezését, holott felvételi kérelme minden kritériumnak megfelelt. Jóllehet azt minden, a filmipar berkeiben valamennyire is járatos újságíró eddig is pontosan tudta, hogy a 87 tagú grémiumba bekerülni csak – a szó legszorosabb értelmében – kihalásos alapon lehetett, vagyis csak elhunyt újságíró helyére szavaztak be újat a szövetség tagjai, de tavaly februárban a Los Angeles Times a feljelentés alapján hatalmas leleplező cikket közölt arról, hogy az amúgy nonprofit szervezet dollár-tízmilliók felett rendelkezett. Az HFPA tagjai ugyan elvileg nem kaptak javadalmazást a munkájukért – már csak azért sem, mert az őket delegáló újságok, hírközlő csatornák finanszírozták hollywoodi tevékenységüket –, viszont az NBC tévécsatorna kizárólagos közvetítési jogának és egyéb bevételeinek köszönhetően luxusutazásokért, drága ajándékokért cserébe bárkit boldogan jelöltek a díjra.

A Variety magazin beszámolója szerint az (egyik) utolsó csepp a pohárban az Emily Párizsban című, Netflixre gyártott sorozat volt, amely a legutóbbi gálán két jelölést is kapott, és csak utólag derült ki, hogy a produkció a HFPA harminc újságíróját utaztatta Párizsba, a forgatás helyszínére, ahol egy ötcsillagos szállodában szállásolták el őket, és minden költségüket fedezték. A túlságosan sok kiváltság, ami e szervezet tagságának járt, és a – több esetben bizonyított – korrupció csak az egyik vádpont, amivel a filmes társadalom illette a HFPA-t.

A díjakról döntő csapat azzal is kiverte a biztosítékot, hogy soraiban egyetlen nem fehér szavazójuk sincs, vagyis „etnikai értelemben egyáltalán nem diverzifikált” kimerítve ezzel a faji diszkriminációt, vagyis a rasszizmust.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!