Láng Zsuzsa Lepattog az arany a Golden Globe-ról

Lepattog az arany a Golden Globe-ról

Leonardo DiCaprio Fotó: MTI/EPA/HFPA

Magyar idő szerint hétfő hajnalban adják át Los Angelesben a Golden Globe díjakat. Egy gyalázatos közhely szerint az „Oscar előszobájának” is tekinthető megmérettetésen az előző év filmterméséből válogat a HFPA, a Hollywoodban élő külföldi tudósítók szövetségének tagsága. A tavalyi gála a járványra hivatkozva elmaradt, az idei eseményt viszont a szervezet tagjaival szemben megfogalmazott súlyos korrupciós vádak árnyékolják be.

A botrány tavalyelőtt novemberben pattant ki, amikor egy Los Angelesben élő, és dolgozó norvég újságíró, Kjersti Flaa beperelte az HFPA-t, amiért a szervezet elutasította jelentkezését, holott felvételi kérelme minden kritériumnak megfelelt. Jóllehet azt minden, a filmipar berkeiben valamennyire is járatos újságíró eddig is pontosan tudta, hogy a 87 tagú grémiumba bekerülni csak – a szó legszorosabb értelmében – kihalásos alapon lehetett, vagyis csak elhunyt újságíró helyére szavaztak be újat a szövetség tagjai, de tavaly februárban a Los Angeles Times a feljelentés alapján hatalmas leleplező cikket közölt arról, hogy az amúgy nonprofit szervezet dollár-tízmilliók felett rendelkezett. Az HFPA tagjai ugyan elvileg nem kaptak javadalmazást a munkájukért – már csak azért sem, mert az őket delegáló újságok, hírközlő csatornák finanszírozták hollywoodi tevékenységüket –, viszont az NBC tévécsatorna kizárólagos közvetítési jogának és egyéb bevételeinek köszönhetően luxusutazásokért, drága ajándékokért cserébe bárkit boldogan jelöltek a díjra.

A Variety magazin beszámolója szerint az (egyik) utolsó csepp a pohárban az Emily Párizsban című, Netflixre gyártott sorozat volt, amely a legutóbbi gálán két jelölést is kapott, és csak utólag derült ki, hogy a produkció a HFPA harminc újságíróját utaztatta Párizsba, a forgatás helyszínére, ahol egy ötcsillagos szállodában szállásolták el őket, és minden költségüket fedezték. A túlságosan sok kiváltság, ami e szervezet tagságának járt, és a – több esetben bizonyított – korrupció csak az egyik vádpont, amivel a filmes társadalom illette a HFPA-t.

A díjakról döntő csapat azzal is kiverte a biztosítékot, hogy soraiban egyetlen nem fehér szavazójuk sincs, vagyis „etnikai értelemben egyáltalán nem diverzifikált” kimerítve ezzel a faji diszkriminációt, vagyis a rasszizmust.

A hangos botrányra, persze, reagált a szövetség is. Megígérték, hogy gyökeresen átalakítják a szervezetet, növelik, és miden szempontból színesítik a tagságot, tövestül irtják ki a korrupciónak még a lehetőségét is. De a mea culpa késeinek bizonyult, a Golden Globe legjelentősebb partnere, az NBC tévécsatorna szigorú közleményben tudatta, hogy az idei gálát nem hajlandók közvetíteni – tovább tépázva az esemény és az HFPA nimbuszát. Közleményükben kitértek arra is, hogy az ígért változtatásokhoz sok időre és munkára lesz szükség, és ha majd mindez megtörténik, akkor 2023-ban ismét műsorukra tűzik a Golden Globe díjak átadását.

A tavalyelőtt Kjersti Flaa által eldobott hógolyócska félévvel később mindent elsöprő lavinává nőtt: a Netflix, az HBO, az Amazon, a TNT és a Warner Media is bejelentette, hogy mindaddig bojkottálják a Golden Globe-ot, amíg nem látják a megígért változásokat, és arra sem kellett sokáig várni, hogy a színészek sorban, egymást követve csatlakozzanak a bojkotthoz. Scarlett Johansson, Mark Ruffalo ugyanerre szólította fel a társait, Tom Cruise pedig a nyomaték kedvéért vissza is küldte mindhárom szobrát, amelyeket 1990-ben a Született július 4-én, 1997-ben a Jerry Maguire, legjobb férfi főszerep alakításáért, illetve 2000-ben a Magnólia legjobb mellékszereplő díjaként kapott.

Mindezek után, tavaly decemberben, a ceremónia szokásos helyszínén, a Los Angeles-i Beverly Hiltonban Helen Hoenhe, az HFPA jelenlegi elnöke Snoopy Doggal együtt jelentette be a 79. Golden Globe jelöltjeit. A mozifilmek közül A kutya karmai közt és a Belfast egyaránt hét-hét jelölést kapott, a sorozatok között az Utódlás, a The Morning Show és a Ted Lasso is több jelölésben részesült.

A január 9-én (nem) látható jelöltek:

Legjobb férfi mellékszereplő (sorozatban vagy tévéfilmen)

Billy Crudup (The Morning Show)

Kieran Culkin (Utódlás)

Mark Duplass (The Morning Show)

Brett Goldstein (Ted Lasso)

Oh Yeong-su (Squid Game)

 Legjobb női mellékszereplő (sorozatban vagy tévéfilmben)

Jennifer Coolidge (The White Lotus)

Kaitlyn Dever (Dopesick)

Andie McDowell (Egy szobalány vallomása)

Sarah Snook (Utódlás)

Hannah Waddingham (Ted Lasso)

Legjobb női főszereplő (sorozatba vagy tévéfilmen)

Jessica Chastain (Jelenetek egy házasságból)

Cynthia Erivo (Genius: Aretha)

Elizabeth Olsen (WandaVision)

Margaret Qualley (Egy szobalány vallomása)

Kate Winslet (Easttowni rejtélyek)

Mozifilmes kategóriák

Legjobb férfi mellékszereplő

Ben Affleck (The Tender Bar)

Jamie Dornan (Belfast)

Claran Hinds (Belfast)

Troy Kotsur (CODA)

Kodi Smitt-McPhee (A kutya karmai közt)

A legjobb női mellékszereplő

Caitriona Balfe (Belfast)

Ariana Debose (West Side Story)

Kirsten Dunst (A kutya karmai közt)

Aunjanue Ellis (Richard király)

Ruth Negga (Passing)

A legjobb férfi főszereplő (vígjáték, musical)

Leonardo DiCaprio (Don’t Look Up)

Peter Dinklage (Cyrano)

Andrew Garfield (Tick, Tick BOOM)

Cooper Hoffman (Licorice Pizza)

Anthony Ramos (In The Heights)

Legjobb férfi főszereplő (dráma)

Maharshala Ali (Swan Song)

Javier Bardem (Being the Sopranos)

Benedict Cumberbatch (A kutya karmai közt)

Will Smith (Richard király)

Denzel Washington (Tragedy of Macbeth)

Legjobb női főszereplő (vígkáték, musical)

Marion Cotillard (Anette)

Alana Haim (Licorice Pizza)

Jennifer Lawrence (Don’t Look Up)

Emma Stone (Szörnyella)

Rachel Zegler (West Side Story)

Legjobb női főszereplő (dráma)

Jessica Chastain (Eyes of Tammy Faye)

Olivia Colman (The Lost Daughter)

Nicole Kidman (Being the Ricardos)

Lady Gaga (A Gucci-ház)

Kirsten Stewart (Spencer)

Legjobb rendező

Kenneth Brannagh (Belfast)

Jane Campion (A kutya karmai közt)

Maggie Gyllenhaal (The Lost Daughter)

Steven Spielberg (West Side Story)

Dennis Villeneuve (Dűne)     

 

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.