Katona Klári Miért?

A második Rachmaninov szeretett volna lenni. Klasszikus zeneszerző. Még akkor is – ahogy később mesélte –, amikor váratlan telefonhívást kapott az EMI lemeztársaságtól. Azt kérdezték, elmenne-e hozzájuk állásinterjúra. Nem ajánlkozott. Ajánlatot kapott, az interjú után pedig asszisztensi munkát. A cím, ahol várták, Abbey Road Studios, St.John’s Wood. Neki azonban nemhogy a cím, de még az EMI sem jelentett akkor túl sokat. Válasza gyors és egyértelmű „nem” a róla készült portréfilmben fia kérdésére: „ezen a ponton érezted, hogy mostantól tartasz valahová?” „No”, hangzik, tényleg egyetlen másodpercnyi gondolkodás nélkül. „De hogyan?” – kérdezi vissza fia, hangjában meghökkenéssel. „Mert még akkor is a második Rachmaninov szerettem volna lenni” – mondja jóízűen nevetve Sir George Martin, akivé a történet idején még csak a húszas éveiben járó fiatal tehetség lett. Egy cockney, aki a zeneipar gentleman-jévé érett. Mindez abban az időben indul, amikor nincs még televízió, Angliában is csak a rádiózás egy része és a lemezkiadás jelenti a szórakoztató ipart. Sir George Martin történetének alig van darabkája, ami nekünk ismerős lehetne. Színhelye, léptékei, értékei, de legkevésbé a szereplői miatt.

Amikor az 1880-ban alapított Guildhall School of Music & Drama intézményéből kikerül – ami mára Anglia elsőszámú konzervatóriuma és a világ egyetemeinek sorában az előadóművészeti oktatás hatodik legjobbja –, felajánlott állása új fejezetet nyit számára. Ott a képzettsége mellé a kreativitást határtalan lehetőségét kapja. Ez megfogja őt.

Az asszisztensi állásból 1955-ben kap váratlan kinevezést. Ezzel a Parlophone Records vezetője lesz, ami egy leányvállalat tagja volt akkoriban, a HMV, a His Master’s Voice és a Columbia Records mellett, az óriás EMI lemezkiadó égisze alatt. A kinevezéssel a felvételek készítése mellé, szerződtetési jogkör is járt. Nem véletlenül keresi őt fel egy fiatal ember 1962-ben, egy induló, új zenekar bemutatkozó zenei anyagával. De nem talál túl jó fogadtatásra. George Martin elég átlagosnak tartja őket.

De valahogy nem akarja megtörni a fiatal rock&roll manager lendületét. Mentőövnek szánja ajánlatát: ha idehozod őket Liverpoolból, egy órányi lehetőséget adok nekik a stúdióban. Még nem tudja, hogy Brian Epstein legendás manager, a Beatles pedig a zenei életet évtizedekre előre meghatározó zenekar lesz. Azt sem tudja, hogy a Rachmaninov-álom szinte pillanatokon belül szertefoszlik és ezzel kerül helyére. Nem másért, mint hogy helyet adjon a szinte hihetetlennek, mert az viszont teremthető. Nem tudja, hogy a fanyalgással fogadott zenekart szerződtetni fogja, az első évüket azonnal lefoglalva, és ezzel a populáris zene forradalmasításának útjára lépnek. Együtt, hogy örök meghatározókká legyenek, mert Brian Epstein bizony elhozza őket Liverpoolból az Abbey Road Stúdióba.

A továbbiak? Ismertek. Bár szerintem csak egy részük az. A lényegiség kirakható képe George Martin visszaemlékezéseiben teljesedik.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!