Miért nem mozog jól a magyar színész?

Petike Áron | 2023.03.14. 14:08

Címkék:

színház

Olvasási idő kb. 14 perc

A modernkori színjátszást megalapozó módszerek mindegyikének hangsúlyos eleme a mozgással való foglalkozás. A legtöbb olyan kísérletező alkotó, aki a tapasztalatait papírra vetette, a fizikai felkészültséget elengedhetetlennek tartotta egy színész felkészítésében. Emlékszünk a legendás Tigris és Sárkány című Oscar-díjas filmre? Ha igen, mindannyian tisztában vagyunk azzal, micsoda különbség mutatkozik az abban látott színészek, Ziyi Zhang, Chow Yun-Fat, Michelle Yeoh – csak hogy néhányukat említsük – mozgása és aközött, amit a magyar színészektől látunk. Vajon törvényszerű-e, hogy ez így legyen, és egyáltalán, szükséges volna-e, hogy a magyar előadók hozzájuk, akár más országok színészeihez mérhető mozgáskultúrával rendelkezzenek?

Számos interjúban olvashattuk már, mennyire keservesen nehéz a színészképzés a mindennapos testi és lelki megpróbáltatások miatt. Kétségtelen, hogy a színészhallgatók az ötéves egyetemi képzésükből hármat úgy töltenek el, hogy naponta van legalább egy mozgásórájuk. Ebből is látszik, hogy a színészképzés szerves része a mozgással való foglalkozás. Ám a színházban ennek nem feltétlenül látszódik az eredménye, holott a mindennapos gyakorlással három év alatt rendkívül sokat lehet fejlődni, ugyanakkor lehetőségek tárháza van arra, hogy valaki önszorgalomból képezze magát. Ez a hiány sokak szerint annak következménye, hogy a magyar színházakban főként szövegközpontú darabokat adnak elő. De kell-e egyáltalán ez a mozgáskultúra? Jobb lesz attól a színész, ha megtanul a testével bánni?

Ezek a kérdések foglalkoztattak, amikor megkerestem néhány, évtizedek óta a színészek mozgásának oktatásával foglalkozó szakembert. Beszélgettem olyan színésszel, akinek a mozgás az alkotói munkásságának központi része, illetve olyannal is, aki inkább prózai színészként definiálható. Mindegyikük egyetértett abban, hogy az oktatás elengedhetetlen része a mozgással való foglalkozás, viszont azt máskép látják, hogyan és milyen mélységekben kell a színészek mozgását fejleszteni.

– Nap mint nap dolgozom színészekkel, és óriási hiányosságokat érzek a mozgás terénmondja Bakó Gábor, aki évekig tanított a Színművészetin is, manapság pedig számos színiakadémián tart táncórákat, s koreografál.Sokan, amikor koreografálom őket, kétségbeesve veszik tudomásul, ha táncolniuk kell. Számos rossz tartású, gyenge ritmusérzékkel rendelkező színésszel találkozom, s amikor azt kérem tőlük, hogy forogjanak, nyújtsák ki a kezüket vagy a lábukat, szomorú arccal adják tudomásomra, hogy ők ezt nem tudják megcsinálni – meséli, hozzátéve, hogy ez vélhetően az egyetemi klasszikus balett, a moderntánc és a szteppórák hiányából fakadhat. Azt mondja, ilyenkor igyekszik olyan mozdulatsort tanítani nekik, amit meg tudnak csinálni. Amikor Bakó Gábor lelkesen sorolja a technikákat, amiket illene szerinte tudnia egy képzett színésznek, felmerül bennem a kérdés: a balett vagy a jazz nem teszi-e modorossá a színészt? Hiszen itt nagyon kötött, nem feltétlenül természetes mozgásformákról van szó. A színpadon lévőknek pedig törekedniük kell a természetes megnyilvánulásra, létezésre.

– A balett – válaszolja – nyilvánvalóan ad egyfajta modoros tartást a színésznek, de nem feltétlenül oltja ki a természetes jelenlétet. Ha valaki kötöttebb tánctechnikákat tanul, azzal fejleszti a koncentrációját, a testtudatát. Ezek a mozgásformák segíteni tudják a színészt, de csak akkor, ha a megfelelő helyen, a megfelelő időben használja azokat. Természetesen nincs rájuk mindig szükség, de számos olyan zenés színházi produkció van, ahol ezek a technikák elengedhetetlenek.

Bakó ifjabb Vidnyánszky Attilát hozza fel jó példának, akinek a fizikai jelenléte és teljesítménye elvitathatatlan. Ám mielőtt minden színésztől elvárnánk, hogy három órán keresztül fel-alá rohangáljon, ugráljon, zuhanjon egyik helyről a másikra, ahogy azt ifjabb Vidnyánszky tette például a Vígszínház Hamlet előadásának főszerepében, érdemes átgondolni Mészáros Máté felvetését, aki jelenleg szabadúszó színészként dolgozik, jellemzően prózai előadásokban. Szerinte ugyanis fontos, hogy legyenek különböző alkatú, egyéniségű színészek.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvassa el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen összes cikkére,
csak havi 1790 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Élettérképek – honnan jöttünk, hol tartunk, merre megyünk?

Kormos Lili

Egy ideje az okostelefonok már azt is számon tartják, mikor és merre jár a tulajdonosuk, hogy melyik boltba, kávézóba, színházba, kocsmába tért be, és mindezt hányszor ismételte. Hóvégén készül a precíz összegzés, amikor aztán mindenki rácsodálkozik, hogy januárban is többet támasztotta a Gyalogbéka Eszpresszó pultját, mint a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár olvasótermének asztalait. Viccet félretéve, ez egyfelől elég ijesztő, mert ugyan, ki akarná, hogy minden átkozott lépésének nyoma legyen? Másfelől viszont el is gondolkodtatott. Az járt az eszemben, hogy vajon hányszor és milyen paraméterek mentén rajzolódott már át az életem térképe? Merre járok most? Milyenek voltak az útvonalaim tíz éve? És ami ennél is fontosabb: pusztán helyrajzi kérdésről van szó, vagy mélyebb összefüggések után is érdemes kutakodni?

Elolvasom
Keresés