Nagy sikert arattak a zenélő piacok Budapesten

Petike Áron | 2022.11.22. 13:47

Címkék:

Budapest

Olvasási idő kb. 8 perc

A korán kelőknek egyértelmű, azoknak viszont, akik életüket inkább éjszaka élik, s a frissesség inkább este talál rájuk, valószínűleg érthetetlenül cseng az ismert közmondás: „ki korán kel, aranyat lel”. Pedig szombat reggelente úgy hazajönni a piacról, hogy közben még egy koncerten is részt vesz az ember, nem csupán frissítő lehet – sokakban a koránkelés gátjait is felszakíthatja, hiszen akár még arra is ráébredhet az ember, hogy talán érdemes volna minden reggelt így kezdeni.

Természetesen erre kicsi az esély, hiszen ritkaságszámba megy az, amit a Budapest Tuning által meghirdetett pályázaton keresztül Udvardi Márton szervezett le a budapesti piacokkal s olyan profi zenészekkel, akik nem félnek kimenni azok elé, akik nem koncertre igyekeztek kora reggel. Maga a kihívás is izgalmasan hangzik, de ami igazán meglepő, az az, hogy ezek a helyszínek miként alakultak át megszokott szerepükhöz képest valódi koncertterekké. Amit mindenképpen látunk már, hogy nagy siker és ezek szerint igény is van ezekre a programokra az alkotók és a közönség felől is. Kérdés azonban, hogy lesz-e hasonlóra lehetőség a jövőben?

A Jelen stábja utánajárt annak, hogyan is jöttek létre a szuggesztív koncertek. igaz, Udvardi Mártont, a program főszervezőjét nem volt könnyű megtalálni, mivel az egyik ilyen eseményen a nézők közt elvegyülve szemlélte a koncertet – s szemmel láthatólag igencsak élvezte is.

– A jelenség, hogy zeneszó hallatszik egy piactéren vagy agorán, régről eredeztethető. A világon bármerre megy is az ember, belefuthat koncertekbe vagy zenészekbe, akik az utcán vagy piacokon zenélnek. Nekem a koronavírus-járvány, a lezárások alatt jutott eszembe, hogy legyen Budapesten is rendszeresen ilyen esemény, hiszen nem volt lehetőségünk nekünk, zenészeknek, koncerteket adni sem nyitott, sem zárt térben. A Bosnyák téri piac környékén laktam, s a lezárások időszakában lementünk a feleségemmel szombaton piacozni, de nagyon kevesen voltak az olyankor megszokott kavalkádhoz képest. Ott és akkor ötlött fel bennem az, hogy ugyan miért ne lehetnének a piacok terein is élőzenei koncertek, akár még abban a nehéz időszakban is – mondta Udvardi Márton, aki ezek után igen sokat is tett azért, hogy létrejöjjön ez a programsorozat.

Ő állította ugyanis össze a programtervet, kitalálta, kik legyenek a fellépők, akiket a helyszínekhez válogatott össze, s a kommunikációs tudását is elő kellett vennie, mivel neki kellett közvetítenie a résztvevők és a helyszínt adó piacok között. Az adminisztratív feladatok mellett pedig a nagyobb produkcióknál hangosítóként is segítette a zenészeket.

Többször is írtunk már a Budapest Tuning pályázati kiírásáról, amiből végül tizennégy szerencsés nyertes került ki. A nyertesek mindegyike – a kiírásnak megfelelően – azt a célt tűzte maga elé, hogy Budapestet jobb hellyé tegye. Az események és programsorozatok jellemzője, hogy Budapest eddig esetleg kihasználatlan részeit hasznossá tegye, új funkciókkal lássa el. Így felhívja a figyelmet arra, hogy számtalan lehetőség adódik arra, hogy a városlakók mindennapjait élhetőbbé és szebbé tegyék. Akik figyelemmel követték a történéseket, láthatták, hogy a pályázók általában a szórakoztatóipar, a művészet és a kultúra erejével alakították át pár órára, napra, hétre Budapest tereit, zugait, helyszíneit. A legtöbb pályázat nem csupán a meghirdetett időpontokra korlátozódik – több szervező célul tűzte ki azt is, hogy a programok sikere után a jövőben is bevett gyakorlatként tekintsenek az ilyen eseményekre. Így történt ez a Zenélő piacok rendezvénysorozatnál is.

Kérdés persze, hogy miként lehet ennyi piacra zenészt szervezni? Udvardi Márton erre így válaszolt:

– A helyszíneket úgy választottuk ki, hogy egyszer leültem, és az általam föllelt valamennyi budapesti piacnak, vásárcsarnoknak, hétvégi kézműves vásárok írtam egy bemutatkozó levelet, amelyben bemutattam az ezzel összefüggő eddigi munkáimat. Célirányosan a Budapest Tuningra is meghívtam őket, hogy akinek van erre kapacitása, és nyitott, hogy ilyen koncerteket szervezzünk az ő piacaikon, vegyenek részt az eseményeken, legyen részesei az ötletpályázatnak. Erre pozitív reakciók érkeztek, s számos piac jelezte is a szándékát, a nyitottságát. Mivel a Budapest Tuning egy kifejezetten szabadtéri ötletpályázatot hirdetett, ki kellett találni, hogy egyes helyeken miként tudjuk kivitelezni a koncertet. Ez például a Fehérvári úti Vásárcsarnoknál úgy valósult meg, hogy közvetlenül a piac előtt koncerteztek a zenészek.

A Fehérvári úti Vásárcsarnok előtti koncerten stábunk rendkívüli eseményeknek volt szemtanúja. A helyszínen zenélő triót körülvevő tömeg részvevői közt számos olyan ember volt, akik minden valószínűség szerint otthontalanok. Épp ezért volt rendkívüli, és épp ez tette szívszorítóvá a látványt, hogy a hajléktalan emberek, akiknek a zene örömet csempészett az életükbe, a zsebükből kotorászva kínáltak pénzt a zenészeknek, akiket szemmel láthatólag megindított ez a kivételes gesztus, s alátámasztotta azt, hogy mekkora hatalma van a zenének, s valóban örömöt jelenthet a mindennapokban.

– A program lényege, hogy egy picit a zenét és a kultúrát közelebb hozzuk a hétköznapokhoz. Kulturális értékeket csempészünk oda, ahol egyébként nem keresné az ember. Én sok olyan nézőt láttam a koncerteken, akik nyilvánvalóan nem tehetik meg, hogy eljussanak egy zenei eseményre, s talán ez nem is jutna eszükbe, viszont rettenetesen jól érezték magukat ezeken a helyeken. Találkoztam olyannal is, aki elmondta, hogy nagyon beteg, s ezek a koncertek jelentik talán az utolsó örömforrást az életében. Ez egyetlen példa ugyan, de rengeteg megindító történettel találkoztam, tehát azt gondolom, hogy a társadalmi hasznosságán túl is van valami felemelő ezekben a koncertekben – mondta Udvardi Márton, aki abban reménykedik, hogy mindezek után valóban van igény mind a piacszolgáltatások, a városigazgatás és az emberek részéről is az ilyen eseményekre.

– Akkor ugyanis ki lehet dolgozni egy tervet ennek alapján, amely beleillik a főváros turisztikai célkitűzéseibe is. Működőképessé pedig az elképzelést egy finanszírozási terv tenné, ami által rendszeresen működhetnének ilyen koncertek csarnokokban, piacokon.  Persze ez egy Budapestre szabott ötlet, de akár ki is lehetne terjeszteni a nagyvárosokra vagy bárhova, de meggyőződésem, hogy a főváros életére komoly hatást gyakorolna. Talán turisztikailag is lendítene a városon, mert úgy gondolom, hogy ez egy nagyon vonzó sajátossága lehetne a köztereinknek. Az egyik legjobb érzés egyébként az, amikor sikerül mindent megszervezni, minden a sínen van, és végül elmehetek meghallgatni magam is egy koncertet. Minden alkalommal van bennem izgatottság és kíváncsiság is, mint talán a zenészekben is, hogy mit szólnak majd az emberek a produkciójukhoz. Ugyanakkor elég sok munka volt vele, gyakorlatilag koncertről koncertre rohantam, előfordult, hogy egyszerre hat helyen szólt ugyanabban az időben a zene. Jó volt látni, hogy ez nem csak az odalátogatóknak izgalmas, hanem a zenészeknek is egy újfajta kihívás, hiszen egy sokkal kiszámíthatatlanabb, dinamikusabb közönség előtt játszhattak, mint amilyet megszoktak. Decemberben lesz még három koncert, mert van, aki bevállalta, hogy az adventi időszakban is játsszon odakint – mondta lapunknak Udvardi Márton.

Budapest eddig is gazdagodott már kiváló koncertekkel a Budapest Tuning pályázatának köszönhetően. Most viszont bebizonyosodott, hogy koncertre, zenére, kultúrára a reggeli órákban is szükség van. Aki lemaradt volna róla, ne búsuljon, hiszen decemberben is van mód eljutni a Zenélő piacokra. Két dologra van szükség hozzá: figyelni a Budapest Tuning eseményeit és korán kelni hétvégenként.

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés