Szabó Brigitta Nők a műkereskedelemben

„A nő korábban fejlődik, de teljes férfiú-érettségre sosem jut: könnyebben tanul és felfog, de híján van a teremtő géniusznak. Dilettáns marad, és soha a művészetet és a tudományt előre nem viszi.” Szép kis idézet… Nos, ezt Martos Gábor, Önarckép nyaklánccal – Női alkotók a műkereskedelemben című könyvében olvastam és Madách Imre akadémiai székfoglalójából való. Attól a Madáchtól származik, aki hét nyelven beszélt, jogász, költő, drámaíró, akadémiai tag, a 19. század kultúrájának meghatározó alakja volt, s olyanokat is mondott/írt, hogy például, „A tett halála az okoskodás” vagy „Nem adhatok mást, csak mi lényegem”. Vagy azt, hogy „Amit tapasztalsz, érzesz és tanulsz/Évmilliókra lesz tulajdonod”. A nőket azonban inkább csak nézni szerette, s legfeljebb addig, amíg szépek voltak és fiatalok. Ahogyan ezt megfogalmazta: „Még a női szépség is a nemi fejlődéssel tart nyomot, s mindkettő virágzása összeesik, míg a férfiszépség a tetterő és lelki érettség idejében éri el teljét”.

Madách Imre nem volt és nem lenne ma sem egyedül ezzel a sajátos látásmódjával. Orbán Viktor miniszterelnök például nemrégiben egyszerűen leasszonyságozott egy Nobel-díj esélyes tudóst, Karikó Katalint, aki letette a technológiai alapjait annak a koronavírus elleni vakcinának, amellyel azóta a fél világot beoltották.

És akkor nem is értem, miért csodálkoztam végig Martos Gábor könyvét, amely azt mutatja be, hogy gyakorlatilag a művészetek kezdete óta milyen hátrányos megkülönböztetés érte azokat a nőket, akik festőecsetet ragadtak vagy ki akarták fejezni magukat a képzőművészet bármely területén. Döbbenetes alapadat: a világ ma legdrágább műtárgya 450 millió dollárért kelt el, természetesen férfi alkotta. Jason Bailey, az Artnome nevű műkereskedelmiadatbázis-blog alapítója, a szóban forgó, Leonardo da Vinci Salvator Mundi című képének sikeres árverése után fogta magát, és megnézte, hogy az általa legfontosabbnak tartott háromszáz női művész hogyan szerepelt az aukciókon, s azt látta, az alkotók egyéni csúcsaiért kifizetett összegek a háromnegyedét sem érték el annak, amit Leonardo da Vinci egyetlen képéért fizettek. A legdrágább női alkotás egyébként 44,4 millió dollárért talált gazdát, 2014-ben. Az anyai ágon magyar származású, a virágábrázolásairól híres Georgia O’Keefe, Jimson Weed/White Flower No.1 (Csattanó maszlag/Fehér virág No. 1.) című képe tartja ezt a rekordot.

Martos Gábor egyébként a könyv elején leszögezi, hogy: „Ön nem feminista művészettörténetet tart a kezében, és nem is „nőpolitikai”, „nőtársadalmi” vagy „genderszemléletű” művészet vagy műtárgypiaci elemzést”. Mint írja, tények és adatok sokaságát akarja megismertetni, némi háttérrel színezve, és innentől kezdve mindenki vonja le maga a saját tanulságát. A könyv szerint ezt elég sokan megtették, és még ennyien, akár meghatározó pozíciókból is, elkezdtek tenni a hátrányos megkülönböztetés ellen. Ennek köszönhető, hogy egyre több nő neve válik ismertté, s műveik értéke is elkezdett felkúszni a férfiaké közelébe. Vagyis: inkább csak úgy kezdeget felkúszogatni.

Ebben a cikkben lehetetlen mindazt a tudást, szakirodalmat, adatbázist, művészettörténeti kitekintést, tényeket és gondolatébresztőt átadni, amelyek a könyvben olvashatók. Ízelítőt azonban adhatok belőle, s ennek alapján eldönthető, hogy belevág-e az ember a közel ötszáz oldalas, lendületesen és szakmai alapossággal megírt mű elolvasásába.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!