Okkal tűrni

Eliza Hittman / Soha, néha, mindig

A magyar mozikba is megérkezett Eliza Hittman 2020-as megrázó filmdrámája, a Soha, néha, mindig, ami egy amerikai tinédzser kálváriájáról szól. Az abortusztörténet ereje elsősorban nem a cselekményben, hanem a ki nem mondott dolgokban, az elhallgatott részletekben rejlik, amiket az alkotó a néző fantáziájára bíz.

A 17 éves Autumn (Sidney Flanigan) felfedezi, hogy terhes, erről azonban otthon nem tud beszélni senkivel. Egyértelműen abortuszt szeretne, erre azonban Pennsylvaniában az ő korában csak szülői beleegyezéssel van lehetőség. Mivel valós segítséget senkitől nem kap, magába zuhan és saját maga próbálja előidézni a vetélést.

Legjobb barátnője és egyben unokatestvére, Skylar (Talia Ryder) azonban felkarolja a lányt és elkíséri New Yorkba annak reményében, hogy ott még időben sikerül elvégeztetni a beavatkozást.

A film két síkon zajlik – egyrészt szól a két lány közötti szoros kapcsolatról, amit érzékenyen ad vissza a kamera, amely mindvégig a szereplők arcára, gesztusaira fókuszál. Másrészt szól mindarról a lelki-testi fájdalomról, ami az abortuszt körbeveszi – legyen szó bármilyen tapasztalatról, amit Autumn eddigi élete során nőként megélt a világból vagy a kihívásokról az orvosi procedúra során.

A néhány napos út alatt végig a főhős szemszögéből követjük az eseményeket. Belelátunk azokba a folyamatokba, helyzetekbe, amiken a műtétet megelőzően keresztül megy. Ezek a kiragadott jelenetek részletgazdagok, szinte dokumentarista stílusban vázolják az eseményeket, mégis fontos, hogy a lány benyomásaiból táplálkoznak.

A forgatókönyvíró-rendező Eliza Hittman visszafogott, mégis nagy erővel bíró coming of age drámájában csak a legszükségesebb dolgok hangzanak el. A terhelt múlt, a szereplők körülményei, aktuális életük részletei pusztán apró utalásokban, gesztusokban jelennek meg, az alkotó sok mindenre azonban szándékosan nem akar igennel vagy nemmel válaszolni. Így például számos dolog homályban marad Autumn terhességét illetően is. A film kiterjeszti, társadalmi kontextusba helyezi a személyes történetet azáltal, hogy a mi benyomásainkra, tapasztalatainkra alapoz ezeknek a kérdéseknek a nyitva hagyásával.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!