Örökösök és az örökhagyó: Pentatonix és Leonard Cohen

Katona Klári | 2023.01.22. 21:17

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Varázslatos dal született, ami Leonard Cohen költő, író, zenész, dalszerző, énekes zenei életének igazi meghatározója lett. Szinte magyarázhatatlan, hogy hogy történt, de hatalmas sikere sosem árnyékolta be többi dalának fontosságát, érvényességét, ahogy a sok előadó, zenekar esetében ez megtörtént már.

Évekig írta, alakította szövegét, mielőtt lemezre énekelte. Akkori kiadója, a Columbia Records azonban elállt az elkészült, kifizetett album megjelentetésétől, amire a Hallelujah került. Útjába állva ezzel a dalnak is. Az azonban utat tört magának. Először Bob Dylan kezdte el koncertjein énekelni, s mára több, mint százötven előadó énekelte már el.

Hatása tényleg varázslatossá teszi. Női, férfi hangon egyaránt.

Leonard Cohen koncertjeit legtöbbször ezzel a dallal kezdte. Nem váratta a közönséget különleges rezgésére, nem egy zeneileg jól felépített koncert csúcspontjaként énekelte el. Igazi kegynek, ajándéknak élte meg, hogy dallama, szövege általa érkezett továbbadásra.

Pentatonix  (hivatalos video-klip 2016.)

Leonard Cohen (Londoni koncertfelvétel részlet)

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés