Örömóda

Katona Klári | 2023.01.04. 18:26

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 8 perc

Eléggé elgondolkodtató, hogy miért nem értjük egymást, hogy nyelvi akadályaink miért vannak, hogy azonos nyelvet beszélve is, egyre-másra egymást hogyan érthetjük félre? Miért beszélünk el egymás mellett, miközben egy európai zeneszerző kétszáz évvel ezelőtt írt művét, a világ legkülönbözőbb táján, egymástól annyi mindenben különbözőnek tudott, tanított, tartott ember ugyanúgy érti. Ugyanúgy érti, kultúráktól, neveltetéstől, még rasszoktól függetlenül is. Ha játsszák, de akkor is, ha csak hallják, érzéseik, érzeteik, gondolatiságuk, érzelmeik összecsengenek, vágyaik egyirányba egyértelműsödnek. Elemelkednek a nehézségek színteréről, oda, ahol magától értetődő a nyitottság, az elfogadás. Oda, ahol mindezek természetessége létező, ahol abba semmi nem zavar bele. Japánban erőteljes, elsöprő erejű műnek tartják, ami minden mélyrétegével együtt, könnyen érthető. Kongóban a testükben, lelkükben megérezhető különleges rezgéséről beszélnek azok, akik játszhatják, a szíveket megtöltő öröméről azok, akik hallgatják. Sao Paolo nyomornegyedének utcái értőn visszhangozzák megszólaltatott hangjait. Barcelonában, patinás koncertteremben, süketek, halláskárosultak is hallgatják végtelen finomságait, grandiózus csúcspontjait. Egész testükkel, elméjükkel hallják, arcukon örömmel. Átszellemültségben.

Még Shanghai lüktetéséből is a mű lényege szól Tan Dun kortárs zeneszerzőhöz. Tisztelete, szerzőjének és művének tökéletes ismerete, értése, ihletettséget kölcsönöz neki. Új mű megírására készül. Megrendelésre, ahogy a számára etalonná lett, kétszáz évvel korábban íródott mű is amiatt születhetett. Mert egy éveken át dédelgetett elgondolás valósult meg a Royal Philharmonic Society 1823-ban érkezett felkérésére, hiszen Beethoven amiatt vágott végül bele, hogy aztán kilenc hónap alatt meg is írja a Kilencediket.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés