Katona Klári Pat Metheny világa

Mit hallgatok? – kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel pedig a legnagyobb örömök egyike.

 

Pat Metheny világában az eredeti elképzelés egy olyasfajta zenei hangzásra, harmonizálásra, hangszerelésre, egy új zenekari formára, amiben vágyott szólóit eljátszhatja, igaziból már készen volt, amikor Lyle Mays zongorajátékát először meghallotta. Teljesen odavolt az élménytől. Improvizációs készsége és a játékából hallható viszonya a zenéhez teljesen lenyűgözte őt és tudta, hogy fantasztikusan játszanának együtt. És így lett.

„Egymást választani a legjobb dolog, ami mindkettőnkkel megtörténhetett.” Évtizedek múltán is csak megerősíteni tudta döntésüket. Zongorista barátját a világ egyik legjobb zenészének tartva. Amit Lyle Mays felkérésekor nem tudott volna megjósolni, az a kitartás, és a zenei elkötelezettség mértéke volt. Nem tudhatta, mennyi ideig marad majd vele és, hogy mennyi mondandójuk lesz együtt majd évtizedek múltán is, egymás mellett érve, fejlődve.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!