filmajánló

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs | 2022.09.27. 14:07

Olvasási idő kb. 4 perc

Nem jó kritikát személyes dolgokra terelni, mégis ezzel kezdem. Nevezetesen, hogy sokszor föltették a kérdést – egyébként nem szeretem –, hogy ki a kedvenc Beatles-tagom, ám soha nem jutott eszembe Paul McCartneyt megnevezni. Ami meglepő lehet annak fényében, hogy könyvet és cikkeket írtam róla, folyamatosan követem a pályáját, igyekszem beszerezni tőle mindent, és hát számos alkalommal álldogáltam a rajongói keménymaggal egyetemben koncertek előtt a művészbejárónál, reménykedve, hogy befelé menet megáll autogramot adni. (Ez soha nem történt meg, viszont hat éve Münchenben, az Olimpiai Stadion hátsó kapujánál kihajolt az anyósülésről, és rám köszönt. Mivel a saját szememmel akartam látni, nem a telefonom kijelzőjén keresztül, felvétel sajnos nem készült róla.)

Lenyűgöz a tehetsége, a munkabírása, az akaratereje. Mégis, úgy érzem, a hat évtizedes folyamatos reflektorfény nyomán Sir Paul olyannyira beleragadt a gigasztárság pózába, hogy legalábbis innen nézvést nem lehet pontosan tudni, hogy valójában ki ő.

És ez nem derül ki abból a hatrészes dokumentumfilm-sorozatból sem, amely tavaly készült, és a nálunk nemrég elindult Disney+-on van műsoron (rendezte Zachary Heinzerling). Csakúgy, mint a hasonlóan megalomán Beatles-dokusorozat, a három epizódjával nyolcórás időtartamra rúgó Get Back. Igaz, a McCartney 3, 2, 1 félórás részekből áll, és a kivitelezése is jóval egyszerűbb.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés