Ray Charles, a zenei lételem

Katona Klári | 2022.10.09. 16:59

Címkék:

zene zenehíd

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Rengeteg dalt kölcsönzött és mindegyikhez értéssel, különleges érzékkel valamint olyan zeneiséggel közelített, amivel sajátjává tudta tenni a más által megírtak minden egyes hangját. Róla tényleg elmondható, hogy maga volt a zene. Előadásában valahogy minden dal egy időtlen síkra emelkedett.

A rengeteg elénekeltből itt kiemelt kettőhöz tartozó tények szerint, a Song For You, eredetileg Leon Russel sajátja, de Donny Hathaway felejthetetlen előadásában került az örök szépségek közé. Ami Ray Charles éneklésével, zenei értelmezésével egy másfajta mélységet kapott.

Till There Was You énekli a dalt, amiben a kifejezhetőn túl is, minden benne van. Egy, a „The Music Man” Broadway musical betétszámaként vált ismertté, amit aztán a Beatles, 1963-ban lemezen is megjelentetett. Imádták tőlük hallani. Előadásukban is a dal eredeti kedvessége maradt az, ami megérintő. Ray Charles egy érett férfi gyönyörű vallomásává tette. Az itt látható képfelvétel rövid bepillantást enged a próbára, hogy aztán zenévé lényegülésében hallhassuk őt.

Zenei hatása felmérhetetlen.

Ahogy énekel, hasonlíthatatlan.

Tényleg ő maga a zene, aki egyszerre visz közel és vezet el önmaga és mások zenével kifejezni vágyott szépségeinek érzékeléséhez, igazi meghallásához.

A Song For You

Till There Was You

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés