Saját verzió: Égető témák a filmvásznon

Láng Zsuzsa | 2022.11.14. 12:39

Címkék:

film

Olvasási idő kb. 7 perc

Amikor az embert nagyon felzaklatja egy játékfilm, a teremből kifelé menet már érkezik is a megváltó érzés: ez csak egy mozi. Amikor dokumentumfilmeket néz, akkor nincs ilyen feloldozás, mert a traumák, a szenvedés, akár a háború, akár az üldöztetés vagy az élhetetlen lét miatt zúdul rá a vászonról, cselekvésre ösztönzi. És amikor rádöbben, hogy arra képtelen, akkor gondolkodásra kényszerül. Mindenképpen. Tudja, hogy változtatnia kell, már csak az a kérdés: hogyan? Nincs rá módja, eszköze sincs hozzá, de ha volna is, azzal sem menne sokra, mert még saját tulajdon életében is csak rossz, esetleg még rosszabb döntések között választhat.

Ezer év alatt lebomló műanyag kanállal kevergesse a kávéját, vagy nyúljon inkább a bambuszból készültért, amelyeket ázsiai gyerekek állítanak elő rabszolgamunkával? S akkor a kávéültetvények éhbérért robotoló páriáiról nem is beszéltünk.

Sajnos ezek nem az én gondolataim, hanem L. Ritók Nóráé, aki megnyitotta a 19. Verzió Filmfesztivált, amely immár 2004 óta szembesít mindannyiunkat azzal az elviselhetetlen érzéssel, hogy képtelenek vagyunk megoldani még a legégetőbb problémáinkat is, és hogy a tavalyi, fokozhatatlannak tűnő kínokat tetézheti még egy váratlan háború, éhínséget okozó aszály, vagy a felelőtlen döntések okozta ostoba politika.

A tévedések elkerülése végett: a dokumentumfilmek nem a mazochisták mindennapi betevő gyötrődés-igényének kielégítését szolgálják, hanem annak az egyetlen módját, hogy szembenézhessünk elodázhatatlan feladatainkkal, hogy élhetőbb világot hagyjunk az elkövetkező nemzedékekre – és végre tanuljunk a történetünkből.

Hogy van miből, azt már a programajánlat is jelezte.

Nyilván nem könnyű – ha csak egy-egy vetítés erejéig is – kiszakadni az ársapkák, a száguldó infláció és az indoklás ürügyéül felhozott elhibázott szankciós politika egyrészt teljesen értelmetlen, másrészt mindennapjainkat megkeserítő kisstílű manipulációjának kelepcéjéből, de egészen új dimenziókat tár fel, ha van kedvünk és erőnk egy teljesebb valóság befogadásához.

Kevés az esély arra, hogy valaha az életben megtudhattuk volna, miért kellett valójában meghalnia a szomszédos Szlovákia fiatal, éppen az esküvőjére készülő oknyomozó újságírójának és menyasszonyának Matt Sarnecki (közönségdíjas) filmje nélkül, amelyből kiderül, hogy egy ország irányítása akár korrupt politikusok és oligarchák kezében is lehet, de egy tisztességes nyomozás, valamint az azt követő végkifejlet utat is mutathat, mi több, receptet is adhat a régen áhított demokrácia megvalósításához.

Egy generáció bizonyosan felnőtt (bár lassan inkább kettő) úgy, hogy fogalma sem lehetett arról, egy – ma jelentéktelen – észak-kelet-magyarországi kisváros, bizonyos Ózd, évtizedeken keresztül szocializmust építő hazánk, egyszersmind a vas és acél országának alappillére volt, amíg csak ki nem derült, hogy az ott készülő termékek eladhatatlanok, az azokat megtermelő munkások pedig felesleges eszközök lesznek egyszercsak. Pedig Almási Tamás 1987-es dokumentumfilmje, a Szorításban, drámaian mutatta be három munkás és egy vezető sorsán keresztül egy közösség ellehetetlenülésének tragédiáját. Idén Almási tanítványa, Debre Zsuzsa Elmúlt, oszt jól van című alkotása a hajdan ott dolgozó asszonyok valóságot megszépítő, nosztalgikus emlékeit tárja elénk – a fodrásznál.

A Verzió ’22 fesztivál legjobb magyar filmjének A döntés-t szavazta meg a zsűri. Ugrin Julianna és Vízkeleti Márton dokumentumfilmje – amely a jövő héttől az HBO Maxon is látható lesz – azzal a dilemmával szembesíti nézőit, hogy vajon mit tehet egy közösségépítő, hívei által is tisztelt és szeretett katolikus plébános, aki a cölibátust megszegve, boldog párkapcsolatban, három gyermeket nevelve kerül választás elé: lemond papi hivatásáról, kockáztatva a gyülekezet szétesését, vagy továbbra is titkolja családját.

Már az sem mindennapi, ha egy képzőművész, Nemes Anna dokumentumfilmet forgat arról, hogy milyen indíttatásból választja magának valaki a testépítés kissé torz ideáljának követését (Beauty of the beast), illetve a velejáró önsanyargatás megpróbáltatásait. Ám aki megnézi, az hamar rájön, hogy már a kérdés felvetésének sincs értelme, hiszen a négy asszony (és családja) négyféleképpen élte meg a cél kitűzésének, a felkészülésnek, a megmérettetésnek és az azzal járó következményeknek tapasztalatait.

Meg se forduljon senkinek a fejében, hogy megkérdezze az utca emberét, tudja-e ki volt Kassák Lajos. Nem csak azért, mert a járókelőknek jó eséllyel fogalmuk sem lesz róla, hanem azért is, mert akik azt hitték, ismerik a munkásságát, ők sem feltétlenül gondolják végig hatását mai életünkre. Mit jelentett neki, és mit vállal(hat) magára belőle emberként és művészként a 21. század alkotója, ha szembesül vele – nem akarja (tudja) megtagadni szabadságvágyát a politikai ideológiákkal szemben. Dér Asia A magunk módjára üvölteni című – Verzió különdíjas – mozija az autodidakta magyar melós költőnek, a hazai avantgard megteremtőjének, Kassák Lajos szellemének és örökségének állít emléket. Valóság a művészet világmegváltó, forradalmi ereje, vagy csak ugyanolyan utópia, mint az az elvárás, hogy (feltételezett) utódai maguk is egy ócska papucsban járják be az azóta a felismerhetetlenségig megváltozott Európa országait? Nekünk is meg kell verekednünk azokkal, akik vitatják a pofonok igazságát? És egyáltalán. Kezdhetünk-e valamit a 20. század utóbb levitézlett megváltási kísérleteivel…

Számláktól, szomszédban zajló háborútól, megélhetési válságtól és a mindekori holnaptól rettegve, lehetünk-e kíváncsiak egy kétezer éves, dél-indiai zsidó közösség hét megmaradt emberének visszaemlékezéseire?

És arra, hogy egy menő gazdasági igazgató mitől gondolja, hogy biciklis futárként boldogabb lesz, ha másra vágyik, mint amit kényelmes élete nyújtani képes?

Mi lett volna, ha a jobb sorsra érdemes fiatal, komoly szakmai karrier-várományos, 27 éves művész nem vet véget önkezével életének?

Érdekelhet-e (vélt) mentális egészségünk birtokában, hogy mit művel velünk a kezeletlen depresszió?

Közös válaszunk nincs, mert nem is lehet. Mindenki maga döntheti el, hogy mennyire engedi megperzseltetni magát a valóság égető kérdéseitől, és lesz-e mihamarabb véleményünk, saját Verziónk a jövő történelmére, hogy az ne lehessen politikai célokhoz igazított mesék összessége.

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés