filmvilág

Sok cécó semmiért

Elk*rtuk (2021)

Kalmár Lalita | 2021.11.04. 16:25

Olvasási idő kb. 6 perc

Zavaros, könnyen felejthető film lett a nemzetközi stábbal készített, ám politikailag annál inkább elkötelezett Elk*rtuk, ami 2006-ig repíti vissza nézőjét, hogy elmesélje valós eseményeken alapuló fikciós történetét az őszödi beszéd kiszivárgásának körülményeiről, illetve az azt követő eseményekről. Sokakat érintő és foglalkoztató témája ellenére azonban politikai thrillerként körülbelül annyira lett komolyan vehető, mint a The Office Michael Scottjának sokáig dédelgetett, saját készítésű filmje, a Threat Level Midnight, amin a vetítést követően még a készítője is csak röhögni tudott.

Pedig a történet magja önmagában nagyon is alkalmas a politikai thrillerek hőseinek alapérzetét meghatározó bizonytalanság és paranoia felépítésére, egy olyan világ bemutatására, amely egyik pillanatról a másikra válik kiismerhetetlenné. Ez történik ­Rékával (Bánovits Vivianne) is, miután rájön, hogy főnöke közreműködött a botrányos miniszterelnöki beszéd kiszivárogtatásában. Összefogva az MTV-nél újságíró-gyakornokként dolgozó szerelmével, Nándival (Mózes András), elhatározzák, hogy felfedik az igazságot az üggyel kapcsolatban. Közös akciójuk során a két kisember azonban hamar nagyhatalmú figurákkal kerül szembe, akik el akarják őket hallgattatni.

Az alaphelyzetből kiindulva a film akár izgalmas is lehetne, mondanivalója azonban kevés, a körülbelül kétórás játékidő alatt pedig nem igazán keltik fel érdeklődésünket a karakterek problémái. Alan J. Pakula olyan híres alkotásaiban, mint A pelikán ügyirat vagy Az elnök emberei, minden a legapró részletekig kidolgozott, tele fordulatokkal és a visszatartott információk keltette feszültséggel. Ezzel szemben a brit Keith English rendezésében készült Elk*rtukban mintha minden csak jelölve lenne. Kidolgozottság helyett hangzatos tételmondatokat hallunk, bizonyos összefüggések és szituációk pedig csak felvillannak. Ilyen például a közvéleménykutató cég munkája, mely bár fontos szerepet kap a történetben, működésének folyamatába nem igazán látunk bele.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés