Steve Winwood: a kihagyhatatlan élmény

Katona Klári | 2022.11.06. 19:18

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Amikor először hallottam őt énekelni, úgy ötven éve, hasonló zenét, éneklést, de hasonló énekhangot sem hallottam még. A Traffic zenekar – aminek Steve Winwood társalapítója volt -, Mr. Fantasy lemezével egészen különleges muzsikát hozott a hatvanas évek végét, majd a hetvenes éveket meghatározó zenei palettára. Rengeteget adott ehhez jellegzetes, lélekkel teli éneklése, ami ismertető jegyük lett. Nemcsak emiatt figyelemre méltó. Multiinstrumentalista. Zongorán, Hammond orgonán, dobokon, mandolinon, gitáron, basszusgitáron és szaxofonon is játszik.

Több, mint ötévtizedes karrierjében a Blind Faith 1969-es megalakítása is tisztán mutatta, hogy mindig izgalmas zenei vágyai fogják majd vezérelni. A Steve Winwood, Eric Clapton, Ginger Baker és Rick Grech alkotta zenei szövetséget, egyértelműen az első super-group létrejötteként tartják számon.

Korai, későbbi korszakainak megismerése is csak valódi zenei élményt adhat.

No Face, No Name, No Number (audio verzió a Mr. Fantasy albumról)

 

Gimme Some Lovin (London, 1983. koncert részlet)

 

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés