Láng Zsuzsa Svenk és Krisztus inge a magyar film 120. születésnapja alkalmából

Április 30-án ünnepli kerek születésnapját a magyar film, és ez nem csak arra jó alkalom, hogy magyarfilm-cunami zúdulhasson a tévénézőkre egész hétvégén, de kihagyhatatlan lehetőség – a hagyományokhoz híven – a Nemzeti Filmintézetnek ahhoz, hogy öles lépést tegyen a köztudottan elnyomott NER-média esélyegyenlőségének kivívása irányába.

A jubileumi kínálat lenyűgöző, kivételes módon szinte minden, egyébként kibékíthetetlen és markánsan más erőforrásokból táplálkozó csatorna bedobja főműsoridejét – hiszen van az a téma, ahol nincs helye politikának. Az RTL, a TV2, a Duna Televízió, az M5, az ATV, az HBO, az HBO GO, a Netflix és a Cinemax egyaránt ontja a hazai remekműveket – meg persze a nem remekeket is. A FILMIO (a Nemzeti Filmintézet által indított streaming-szolgáltató) egész hétvégén ingyen kínálja a magyar klasszikusokat és ez alighanem így van jól.

De a Nemzeti Filmintézet gondoskodása nem merül ki a magyar filmtörténet ápolásával, törődik a kortárs hazai filmgyártás népszerűsítésével is. Ennek legékesebb bizonyítéka, hogy stratégiai együttműködés keretében indít közös tévéműsort és közösségi médiára szánt tartalmakat a Hír Tv-vel. A szombatonként késő este jelentkező Svenk célja az, hogy megismertesse a nézőket minden olyan történéssel, ami az egyre sikeresebb magyar filmgyártással kapcsolatos.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egy éves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!