Szabad a kultúra!

| 2020.06.05. 11:04

Címkék:

Szeged

Olvasási idő kb. 4 perc

Szponzorált tartalom

Két éve az ország egyik legfiatalabb főigazgatója, Barnák László vezeti a 136 éves Szegedi Nemzeti Színházat, aki 2018-ban Horgas Ádám rendezővel együtt sikeresen pályázott. Azt ígérték, a 62 százalékos nézettséget négy év alatt 80 százalékra tornásszák fel. A két szegedi játszóhely előadásaira azonban már az elmúlt évadban is alig-alig lehetett jegyet kapni.

– Most állítjuk össze a következő évad műsortervét. Kevesebb bemutatót szeretnénk és többet játszani egy-egy előadást, hogy mindenki el tudjon jutni a színházba, aki meg szeretné nézni valamelyik produkciónkat – mondta lapunknak Barnák.

 Barnák László  

Fotó: Iványi Aurél

 

 

Utoljára húsz évvel ezelőtt ért meg színdarab félszáznál is több előadást a szegedi deszkákon. Idén januárban azonban megünnepelhették a Valahol Európában című musical ötvenedik előadását, és a sikerszéria még nem ért véget. A musicalt az évad végéig közel 35 ezren látták.

A sikerhez Barnák szerint a színes műsorterv mellett jó előadások, kiváló színészek, rendezők és valami más is kellett: az új főigazgató első teendőinek egyike volt, hogy megerősítette a marketinget. Azóta megfiatalították a színház arculatát, szélesre tárták a kapukat a nézők előtt, megújították a bérletezést, és 70 százalékkal növelték az online eladott jegyek arányát.

– Partnerként tekintünk a nézőinkre. Talán ez is az egyik titka annak, hogy míg korábban a szegediek jártak a fővárosba, ma már Budapestről is eljönnek egy-egy sikeres előadásért Szegedre – mondja a főigazgató, aki az elmúlt két évadban vendégrendezőként hívta Szegedre Alföldi Róbertet, Mohácsi Jánost, Lukáts Andort, Bezerédi Zoltánt és a K2 fiatal csapatát, amely nagy sikerrel értelmezte újra Fazekas Mihály Lúdas Matyiját.

A járvány miatt kényszerűen véget ért évadban a két szegedi játszóhelyen 88 százalékos nézettséget értek el. A Kisszínházban átlagosan 95 százalékos házakat hoztak az előadások, a nagyszínházban pedig száz székre legkevesebb nyolcvan néző ült le egy-egy előadáson.

szeged szabadtéri
  

Fotó: Iványi Aurél

 

 

A világjárvány a színház életét is alaposan felforgatta. Az évad végéig hatvan előadás maradt el, ezeket a következő szezonban kell pótolni. Elmaradt

Orwell klasszikusának, az 1984-nek a magyarországi ősbemutatója és Pintér Béla legismertebb darabjának, a Parasztoperának a premierje. A tervek szerint nem csak ezeket pótolják szeptembertől, hanem tovább játsszák a sikerdarabokat, a Johannát, az Illatszertárt, a

Virágot Algernonnak címűt, az Időfutárt és a Mágnás Miskát.

Nem állítják fel viszont idén Szeged csillagfödeles színházának ezer négyzetméteres színpadát a Dóm téren, egész nyáron üresen pihennek majd a négyezer fős nézőtér székei a raktárakban. A világjárvány miatt augusztus 15-ig semmilyen tömegrendezvényt nem lehet megtartani, ezért nem sokkal a nyári színház kezdete előtt az összes produkciót le kellett mondani. 

Idén már tizennyolcadik alkalommal rendezi meg a hazai képzőművészeti élet egyik legjelentősebb eseményét, a Táblaképfestészeti Biennálét Szeged. A kétévente jelentkező tárlatnak eredetileg most is a szecessziós Reök-palota adott volna otthont, de a világjárvány miatt ez alkalommal avirtuális térbe költözika kiállítás.

Az online kiállításra a szakmai zsűri csaknem félezer, az elmúlt két évben készült alkotás közül választotta ki a legjobbakat.  Így állt össze a több mint száz műből álló lista, amiket a meghívott művészek alkotásaival együtt június második hetétől láthatnak majd az érdeklődők.

Még több olvasnivaló a témában.

A törpe minoritás óriása

Révész Sándor

Mi már a haladár Adytól vélünk tudni Magyarország „ázsiai állapotairól”, holott ezt a szóképet a régen elfelejtett „ókonzervatív fekete báró”, Sennyei Pál vitte bele a köztudatba. Amikor a 48-as és a 67-es alapon állók harcáról szólt a politikai élet, egy maroknyi konzervatív arisztokrata 47-es alapon képzelte el Magyarország modernizálását. A lehetetlen küldetés donkihótéi közül magasodott ki Sennyei Pál.

Elolvasom

A gyűlöletkeltő propaganda ellenére nőtt az LMBTQ emberek elfogadása

Petike Áron

Egyre többen merik felvállalni meleg és transznemű identitásukat Magyarországon, és velük kapcsolatban a társadalmi elfogadottság is növekvőben van a Medián tavaly decemberben végzett felmérése szerint. A 2022. áprilisi népszavazási kampány meleg- és transzellenes propagandája, valamint a kormány manipulatív kérdéseire leadott több mint három és fél millió támogató válasz (nem szavazat) ellenére a magyar társadalom jelentős része számára a melegek társadalmi jelenléte és elfogadása a hétköznapok részévé vált.

Elolvasom

Isteni San Diego

Hegyi Iván

Szép telei voltak Tóth Zoltánnak a 2010-es években. A San Diego Sockers 2011 februárjában visszavonultatta 1-es számú mezét, majd 2014 januárjában beválasztották az Indoor Soccer Hall of Fame-be. Kaliforniai klubja szerint ő volt „az amerikai teremfutball legjobb kapusa”. Itthon egyszer játszott a válogatottban és 33 első osztályú mérkőzésen az Újpest csapatában – nagypályán –, majd 1979 augusztusában, alig huszonhárom évesen, a szabad világba szökött.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Tátrai Annamária: Szerintem a közmunka is megbélyegző

Tóth Ákos

Hatalmas vállalkozás eredményeit tette közzé Tátrai Annamária statisztikus, szociológus a Tárki által jegyzett Társadalmi Riport 2022 című kötetben. A tanulmányában megrajzolta Magyarország szegénységi térképét, s becsléseket tett a szegénységben, illetve a súlyos anyagi nélkülözésben élők arányára az egyes járásokban. Úgy tűnik mintha a kormány lemondott volna a legszegényebb településeken élőkről. A kutatóval beszélgettünk.

Elolvasom
Keresés