Krajczár Gyula Szamárinduló

Mo Yan: Élni és halni végkimerülésig

A lélekvándorlásnak sok elmélete, magyarázata, sőt, sok hétköznapi értelmezése is van. Az azonban, hogy a lélek mint öntudatos valami vándorolgasson testről testre, az nem nagyon jellemző, néhány nagyon homályos sztori magyarázgatásán kívül. Mo Yan regényében pedig éppen ez történik, ha nem is túl magasztosan. Yama, a pokol királya éppen hogy ki akar babrálni a főhősünkkel, miután az nagyon konokul viselkedik, az istennek se akarja elismerni, hogy bármit is vétett az előző életében, akárhogy kínozzák. Tudatosan újjászületni, ez a legnagyobb elbánás, amit Yama ki tud találni. Az emberi tudatot hordozó lélek egy szamár-csecsemőbe suhan át.

Főhősünket, Ximen Naót, Ximenfalva földesurát ugyanis még a regény első betűje előtt kivégzik a frissen polgárháborút nyert kommunisták, s hosszú történetünkben az ő lelke vándorol először határozott, majd egyre halványuló emberi öntudattal. Yama jól kalkulál, tényleg igazi csapás az emberi öntudatnak, hogy megnézheti, mi történik, miután ő meghalt. Hogy mi lesz a feleségével, hogy mi lesz az ágyasaival, mindkettővel, ha már úgy alakult, hogy kettő volt, mi a gyerekekkel, a szolgálókkal, az egész népes társasággal, beleértve azokat is, akik eztán születnek majd, ki kitől.

A szamár egyike azon kevés állatnak, amelynek a karaktere hasonlít ahhoz, amilyennek mi látjuk itt Európában, terhelhető, nagy nehézségeken átjutó, erős, ugyanakkor csökönyös, ostoba, meggyőzhetetlen trotyli. Nem került a kínai állatöv tagjai közé, egyes kutatók szerint azért, mert a hagyomány azelőtt alakult ki, mielőtt a szamarat megismerték volna a kínaiak. Vagy későn jövő, vagy csak egyszerűen méltatlan. Na, ő lett ennek a kezdeti kommunista érának a jelképe, az ő szemeivel látta a mi földesurunk, hogy veszi el feleségül a munkása az első ágyasát, hogy tagadja meg őt a második, s hogy milyen bonyolult túlélési játszmák eredményeként fogadható mindez el, vagy éppen nem.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

Az egyéves születésnapját ünneplő Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A Jelen újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók segítségével maradhat fent.

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének munkájához. Az előfizetésért cserébe színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!