Láng Zsuzsa Szent Efrém és a határokat feszegető Bubnó családi crossover

Jubileumi évadra készül a Szent Efrém Férfikar, az egyik legnépszerűbb hazai vokális együttes. A Liszt- és Érdemes Művész Díjas Bubnó Tamás alapította nyolctagú együttes saját sorozata, az Orientale lumen (Kelet Világossága) tíz éve indult útjára. Az évforduló kapcsán az együttes egyik vezetőjével, az alapító fiával, Bubnó Lőrinccel arról beszélgettünk, hogy a bizánci-, a rock-, a pop- és a jazz zene jól elvan egymás mellet. Sőt!

 

A Kelet Világossága tíz évvel ezelőtt, a Bazilikában derengett fel először.

Ott kezdődött, de már harmadik éve a Belvárosi Nagyboldogasszony Templomban van az otthonunk, az Erzsébet híd lábánál. A sorozat indulása leginkább az ismeretlenbe való ugráshoz hasonlítható. Édesapámnak azt mondta Igric György, aki annak idején a Filharmónia igazgatója volt, hogy ha már a bizánci zene a profilunk, indíthatnánk egy ilyen sorozatot. Az Orientale Lumen elnevezés II. János Pál pápa egyik apostoli levelének címe, ami ugyanarról szól, amiről a sorozatunk is – a katolikus egyház „két tüdővel” lélegzik: a keletivel és a nyugatival. Lévén, hogy a mi repertoárunk nagy része keleti, de egyrészt vendégeink, másrészt a műsoraink révén a nyugati is nagy levegőhöz jut. A sorozat alapvetően arról szól, hogy a magyar közönségnek bizánci zenét mutassunk be, viszont nem ritkán előfordul is, hogy mindkét nagy hagyományból merítve éneklünk. Saját repertoárunk bővítésére sok olyan vendégművészt meghívtunk, akik nem voltak még ismertek Magyarországon, és magunk is meg voltunk lepve, milyen gyorsan és milyen nagy rajongótábora lett a produkcióinknak. Őszintén szólva a kezdetekkor nem gondoltuk, hogy a sorozat megéri a tíz éves jubileumot. Vokális együtteseknél az ilyesmi szinte példátlan. Idén a szokásos három helyett évi négy koncertet terveztünk. De hamarosan szembesülnünk kellett azzal a zord ténnyel, hogy rögtön az első közönség nélküli előadás lesz, és csak remélni merjük, hogy a többi már a pandémia utáni időkre esik.

A Szent Efrém Férfikar az idők során afféle családi vállalkozássá alakult.

Valahogy magukkal sodortak minket a családi tradíciók. A bátyám, Márk, akit mindenki Marcinak hív, már az alapítás óta benne volt, de akkor én még csak 16 éves voltam, pár évvel a mutálás után még nem állt készen a hangom, úgyhogy magam csak 2010-től lettem állandó tag, akkortól kapcsolódhattam be az érdemi munkába. Mára már édesapámmal együtt vezetjük a kart, megoszlanak kettőnk között a feladatok és a felelősség is.

A crossover sem áll távol a famíliától: Marci az Anna és a Barbies dobosaként, ön a Petőfi Rádió műsorszerkesztőjeként is ismert a könnyűzenei életben.

Szerintem ez nagyon izgalmas dolog, és még a családi hagyományoktól sem áll távol, hiszen édesapánk is volt rádiós zenei szerkesztő, anno a Slágermúzeum és a Pophullám is az ő nevéhez fűződött, valamint a bátyámnak is volt a műsora a Klubrádióban Dr. Bubnó Roll címmel. Ez egy a klasszikus zenét népszerűsítő, egyórás adás volt. Vagyis mindannyiunknak van kötődése a könnyűzenéhez, ami valószínűleg sokat alakított a Szent Efrémen és annak a megszólalásmódján is. Bár gyalázatos közhely, de igaz: nincs könnyű, vagy komoly, csak jó és rossz zene létezik – és ebben mindannyian egyetértünk.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!