Tagadás a végsőkig

Adam McKay / Ne nézz fel!

Erős társadalomkritikát fogalmaz meg Adam McKay vegyes kritikákat kapott világvége-szatírája, amely a filmbeli aszteroida érkezéséhez hasonlóan megosztja az embereket. A Ne nézz fel! áttételesen reflektál világunk aktuális problémáira, sötét képet fest viszonyainkról, a tudományba vetett bizalmunk meggyengüléséről és arról, hogyan kezelünk egy közelgő katasztrófát.

Egy hatalmas égitest száguld a Föld felé, amelynek becsapódása az emberiség kihalását jelentheti. A jelenséget felfedező amerikai csillagászok, Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) és Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) a tragikus esemény megakadályozásáért harcolnak. Védekezés helyett azonban próbálkozásaik elsősorban abban merülnek ki, hogy megértessék környezetükkel (köztük a hatalom szereplőivel) a veszély nagyságát – ám leginkább elutasítással és tagadással találkoznak.

Ahogy elkezdenek beszélni felfedezésükről, Dr. Mindy és Dibiasky kívülállókká válnak, attitűdjük ugyanis a többség számára szélsőségesnek hat. Ekkor válik világossá számukra, hogy mennyire megváltozott körülöttük a világ. Ez tetten érhető többek között az amerikai elnökasszony és más magas pozíciójú emberek viselkedésében, de a közösségi média hatalmában, a népszerű TV-show felszínes műsorvezetőinek reakcióiban is.

Ezekből a kommunikációs elakadásokból és félrenézésekből táplálkozik a film groteszk humora. A szereplők elbeszélnek egymás mellett, mintha nem találnák, vagy nem akarnák használni a közös nyelvet. Lehetetlenség nem párhuzamot vonni reakcióik és a valóság között, akár csak a globális felmelegedés problémájának kezelését tekintve.

A karakterek önmaguk karikatúrái, így lesz például a két tudós szimpla csodabogár, Orlean elnökasszony (Meryl Streep) sekélyes és pénzéhes, kabinetfőnöke, aki a fia is (Jonah Hill), pedig buta és provokatív. A fiatal férfi gonoszkodó megjegyzéseivel pillanatok alatt kínossá tesz bármilyen szituációt. A csillagászokkal szemben ő és édesanyja a másik végletet képviselik, csak a látszat, a pénz és a siker motiválja őket.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!