Tagadás a végsőkig

Adam McKay / Ne nézz fel!

Erős társadalomkritikát fogalmaz meg Adam McKay vegyes kritikákat kapott világvége-szatírája, amely a filmbeli aszteroida érkezéséhez hasonlóan megosztja az embereket. A Ne nézz fel! áttételesen reflektál világunk aktuális problémáira, sötét képet fest viszonyainkról, a tudományba vetett bizalmunk meggyengüléséről és arról, hogyan kezelünk egy közelgő katasztrófát.

Egy hatalmas égitest száguld a Föld felé, amelynek becsapódása az emberiség kihalását jelentheti. A jelenséget felfedező amerikai csillagászok, Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) és Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) a tragikus esemény megakadályozásáért harcolnak. Védekezés helyett azonban próbálkozásaik elsősorban abban merülnek ki, hogy megértessék környezetükkel (köztük a hatalom szereplőivel) a veszély nagyságát – ám leginkább elutasítással és tagadással találkoznak.

Ahogy elkezdenek beszélni felfedezésükről, Dr. Mindy és Dibiasky kívülállókká válnak, attitűdjük ugyanis a többség számára szélsőségesnek hat. Ekkor válik világossá számukra, hogy mennyire megváltozott körülöttük a világ. Ez tetten érhető többek között az amerikai elnökasszony és más magas pozíciójú emberek viselkedésében, de a közösségi média hatalmában, a népszerű TV-show felszínes műsorvezetőinek reakcióiban is.

Ezekből a kommunikációs elakadásokból és félrenézésekből táplálkozik a film groteszk humora. A szereplők elbeszélnek egymás mellett, mintha nem találnák, vagy nem akarnák használni a közös nyelvet. Lehetetlenség nem párhuzamot vonni reakcióik és a valóság között, akár csak a globális felmelegedés problémájának kezelését tekintve.

A karakterek önmaguk karikatúrái, így lesz például a két tudós szimpla csodabogár, Orlean elnökasszony (Meryl Streep) sekélyes és pénzéhes, kabinetfőnöke, aki a fia is (Jonah Hill), pedig buta és provokatív. A fiatal férfi gonoszkodó megjegyzéseivel pillanatok alatt kínossá tesz bármilyen szituációt. A csillagászokkal szemben ő és édesanyja a másik végletet képviselik, csak a látszat, a pénz és a siker motiválja őket.

A Ne nézz fel! tele van sztárokkal és remek alakításokkal. Leonardo DiCaprio részvétele a produkcióban azért is izgalmas, mert nem ez az első munkája, amelyben központi szerepet kap a Föld jövője. Korábban több, a témával foglalkozó dokumentumfilmen is dolgozott, ilyen például az HBO-s Forrongó jég, vagy a National Geographic-kal készített Özönvíz előtt. Adam McKay filmjében, oldalán a szókimondó doktoranduszt alakító Jennifer Lawrence-szel egyszerre alkotnak erős csapatot és formálnak meg teljesen különböző személyiségeket. Meryl Streep a felszínes elnöknő szerepében pedig újra bizonyítja, hogy mindent zseniálisan el tud játszani.

Annak ellenére, hogy közvetetten olyan problémákról szól, amelyek aktuálisan mozgatják vagy megosztják a társadalmat (mint például a koronavírus, a mindent átszövő korrupció és kapzsiság), a film sokszor hat leegyszerűsített tanmeseként. Miközben számos fontos és izgalmas szempontot megvilágít, a mondanivaló összetettsége annak kárára megy, hogy ezeket a felvetett kérdéseket és témákat nem igazán tudja árnyalni. Ilyenek a karakterei is – ránézésre meg lehet mondani, milyenek is ők valójában, nem tartogatnak meglepetéseket. Ahhoz viszont, hogy elérje feltételezett célját, hogy oktasson, talán mindez elkerülhetetlen.

Az amerikai forgatókönyvíró-rendező nem először foglalkozik ilyen fontos társadalmi-politikai kérdésekkel, jelenségekkel. 2015-ös, ­Oscar-díjas munkájában, A nagy dobásban például a 2008-as gazdasági világválságra reflektál, a film annak kirobbanásának körülményeiről szól Amerikában.

A Ne nézz fel! fő problémája, hogy túl sok mindent akar belesűríteni a játékidőbe. A színes, sokrétegű film időnként elveszik a részletekben. Az olyan jelenetek, mint például Riley Bina (Ariana Grande) dala a kampányesten, lelassítják. Ugyanígy, sok Dr. Mindy és a műsorvezetőnő (Cate Blanchett) történetszála, ami arra világít rá, hogy a hirtelen jött hírnév mennyire vakká teheti az embert.

Az ötletes csattanó ellenére a történet nekem már az első befejezésnél véget ér. Amellett, hogy meghitt, bensőséges hangulatot teremt, ellensúlyozza azt a rideg, elidegenedett társadalomképet, amely végigvonul a cselekmény egészén.

Fontos, hogy készült egy játékfilm, ami, ha leegyszerűsítetten, sarkítottan is, de rámutat olyan dolgokra a Föld jövőjétől kezdve a mindennapi apróságokig, amelyek komoly hatással vannak életünkre. Például arra, hogy milyen hozzáállással és eszközökkel próbáljuk megoldani a globális felmelegedés problémáját, hogyan nézünk szembe egy világjárvánnyal, vagy hogy mit tesz velünk kiszolgáltatottságunk a hatalommal és a technikai újításokkal szemben. Illetve: mennyire lettünk befolyásolhatók ebben a végtelen információáradatban, amelyben egyre nehezebb elkülöníteni, hogy mi fontos, igaz – és mi nem. A Ne nézz fel! igényes munka, amely arra ösztönöz, hogy éljünk tudatosabban a világban. Ha az egészből ennyi megragad, már megérte megnézni.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.