Tarr Béla: A különbözőségünkben van az erő

Petike Áron | 2023.01.16. 07:57

Címkék:

film SZFE

Olvasási idő kb. 12 perc

Kéthetes mesterkurzust tart a Freeszfe-n Tarr Béla filmrendező, aki egyúttal a kormány által elfoglalt és kényszerűen átalakított SZFE-ről távozókat összefogó Freeszfe Egyesület elnöki tisztségét is betölti. A világhírű filmrendező szerint az idő megmutatja, mi mindent rombol le a hazai filmes világban a hatalom, de ennél sokkal fontosabb, hogy az, aki képes önmagává válni, egyúttal megőrizni morális tartását, minden körülmények között megtalálhatja az alkotás útját.

Miért tartotta fontosnak, hogy elvállalja a Freeszfe Egyesület elnöki posztját?

Azért, mert az ember hisz a jövőben. Ilyen egyszerű. Bármennyire is inkább csak múltam van, azt hiszem, hogy ők, a Freeszfe hallgatói, tagjai jelentik a jövőt.

Mennyire tartható az a helyzet, hogy aki művészeti képzésben akar részt venni, az vagy elmegy egy állami képzésbe, ahol nem biztos, hogy szabadon tud dolgozni, hiszen számos egyetem élén politikai vezetők állnak, vagy jelentkezik például a Freeszfe-re, amely valóban biztosítja a független munkát, viszont tandíjköteles?

Ez így nem teljesen igaz. Ez a mostani egy nemzetközi kurzus, a kiválasztott résztvevők kapnak szállást is, ezért kell fizetni. De valójában az iskola igyekszik minél szélesebb körben ingyenes vagy kedvező tandíj mellett biztosítani a képzést. Tehát ez nem egy magánoktatás, amennyire lehet, szabaddá tesszük az utat bárkinek, aki ide akar jönni, itt akar tanulni, alkotni.

Hogyan látja a fiatal alkotók helyzetét egy olyan rendszerben, ahol a Káel Csaba vezette Nemzeti Filmintézet láthatóan politikai kurzus- és propagandafilmeknek ad főként támogatást, vagy könnyed, szórakoztató produkcióknak, amelyek nem reflektálnak a valóságra?

Nekem ebből az egészből már baromira elegem van. Nem akarok a Nemzeti Filmintézet ügyeivel foglalkozni. Nem szeretnék senkit minősíteni. Majd az idő eldönti róluk, hogy mit csináltak, mit pusztítottak el, mit tettek tönkre. Kiderül majd, milyen megítélése lesz annak, ami már több mint egy évtizede zajlik. A fiatal filmesek helyzetét pedig reménytelennek látom. Ezért mindig azt mondom nekik, hogy egy rohadt telefonnal is tudsz filmet csinálni. Nincsenek már képi szabályok, a 21. században élünk. Egyszerűen dolgozni, alkotni kell, a forgalmazásra meg ott van az internet. Így tehát van lehetőség, esély arra, hogy dolgozzanak, és ha belső késztetést éreznek, akkor kezdjenek el alkotni. Ha pedig nincs belső kényszer, akkor ne is kezdje el senki.

Ezt olvashatja még a cikkben:

Mi alapján választották ki a mesterkurzus résztvevőit?

Mit lehet egy kéthetes kurzus alatt elérni?

Meg szokta nézni a moziban megjelenő filmeket?

Maradt még esély arra, hogy a helyzet megváltozzon Magyarországon?

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés