Az elfogadásról és a nyitottságról szól a két év után újra megrendezett Tavaszi Fesztivál

Tóth Bea | 2022.05.04. 18:40

Olvasási idő kb. 11 perc

Van az úgy, hogy nem érkezik meg a tavasz a maga átütő erejével. Vagy azért, mert túl borongósak a napok vagy azért, mert folyton válaszkeresésben vagyunk, de lehet, hogy éppen már abba is belefásultunk. Egyszóval, rég nem jött már ilyen jókor a Budapesti Tavaszi Fesztivál, mint most.

A programokat nézve, mintha egy színültig telt ­dézsából öntenék a kultúrát a járdákra, a műhelyekbe, a színházakba, a színpadokra, hogy aztán hagyjuk magunkat átitatódni. Tehetjük ezt április 29-től 17 napon keresztül – 100 helyszínen és 170 programmal –, és ez már csak azért is ajándék, mert az elmúlt két évben erre nem volt módunk. Ráadásul a fesztivál egy új arcát mutathatja meg, hiszen a fővárosi önkormányzat az 1981 óta tartó hagyományt egyedül viszi tovább, mivel a kormány kihátrált mögüle, hogy inkább Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója által szervezett fesztiválokba invesztáljon.

Tehát sok szempontból új ez a 42. fesztivál. A Budapest Brandnek és Gáspár Máté programigazgatónak mindenképp, hiszen ez az első élő tavaszi találkozásuk a közönséggel. A kultúrának nem is a turistákat vonzó, elit és tekintélyes elemeit szeretnék megvillantani, hanem sokkal inkább egy befogadható, kortárs szellemiségű, alternatív művészeti ágakat magába olvasztó programsorozatot. Amit könnyű közel engedni magunkhoz. Ikonikus események azért most is vannak, mint például a Budapesti Fesztiválzenekar nyitóhangversenye a Budapest Kongresszusi Központban, ahol az amerikai zeneszerzés három legendás alakja, William Grant Still, John Adams és Charles Ives szerzeményeit játsszák amerikai előadóművészekkel, s ilyen Wéber Kata Pieces of a Woman című drámája is, amely május 4-én és 5-én a Vígszínházban látható Mundruczó Kornél rendezésében, a lengyel TR Warszava előadásában.

Minden, ami interaktív és kortárs

A város valamennyi kulturális közössége és helyi mikroközössége fog megmozdulni azzal, hogy a Budapest Brandhez idén hét kerület csatlakozik társzervezőként a maguk épített örökségével, hagyományaival, kulturális életével, s kiváltképp az alkotócsoportjaival, hiszen ők teszik a fővárost azzá, ami. Többek között a harmadik kerület is, a maga eklektikusságával. Minden óbudai kulturális intézmény, így vagy úgy, de bevonódik a fesztivál szervezésébe, még azok is, amelyek nem kerültek be az együttműködő partnerek közé. Ráadásul ez nem egy egyszemélyes műfaj, hanem csapatmunka, hangsúlyozza Halmai Róbert, közművelődési szakember, az Esernyős Óbudai Kulturális és Sport ­Nonprofit Kft. ügyvezetője. A kultúrát közösségi tevékenységnek és alapvetően demokratikusnak tartja, és nem hisz abban, hogy Budapest a kultúra tekintetében szigetként működne, vélelmezett határokkal.

– A fesztivál mindenkié. Nemcsak a budapestieké, nem is csak a turistáké, hanem Magyarország egészéé, a vidéki városoké és falvaké is. Akkor működik ez a fesztivál jól, ha a kerületek és a Budapest Brand szervezői olyan programokat kínálnak, amelyeket a vidéki Magyarország is a sajátjának tud érezni. Pécsi születésű vagyok, az elmúlt években egész véletlenül kerültem Óbudára és az Esernyősbe. ­Meggyőződésem, hogy a kultúrában és közösségekben nincsenek akkora különbségek a főváros és az ország többi része között, ahogyan azt egyesek gondolják – mondja.

Az Esernyős szakmai koncepciója találkozik a Budapesti Tavaszi Fesztiváléval. Minden műfajban, minden programban jelen van Halmai Róbert szakmai hitvallása, ami nem más, mint az interaktivitás. Erre épülnek a kortárs magyar irodalom képviselőinek programjai, ahogy a fiatalok, a kísérletezők jazzes-rockos zenei programjai és a helytörténeti séták is.

– Ezek mind mi vagyunk, és úgy hiszem, a tavaszi fesztivál ideje alatt mindegyik intézménynek saját magát kellene megmutatnia. A harmadik kerület az én olvasatomban a befogadást, az elfogadást, a kitárt karokat, a nyitottságot szimbolizálja, ezért is igyekszünk minél több, erre alkalmas programot kivinni a közterekre, az emberek közé – mondja Halmai Róbert.

Rögtön az első napon, április 29-én, a Tánc Világnapján, a szabadban lejtett örömtáncé volt a főszerep. A város számos közterén, piacain találkozhatunk különféle tánciskolák közösségeivel, Óbudán egész pontosan a Budapest Kortárstánc Főiskola táncosaival. Előadásuknak Angelus Iván rendező a Háborúban hallgatnak a Múzsák címet adta. Nem véletlenül, hiszen a próbaidőszakuk első napján ébredtek Ukrajna lerohanásának hírére. Az Arum Melati Indonéz Tánccsoport bemutatója és Keck Mária és Tomaz Pacnik Ex Auro nevű world-jazz fúzió projektje pedig a világot hozzák el Óbudára. Az utóbbi olyan kavalkáddal tarol, amelybe még csak belegondolni is szédülést okoz: indiai, török, arab, szefárd, roma, perui, argentin dallamok keverednek a jazz-zel, a flamenco ritmusokkal és a tánc feszességével, de Luiz Murakami koncertjével a brazil bossa nova, az improvizáció, a jazz és a hagyományos brazil zene is teret kap. Megannyi elem, amely meghatározza Óbuda helyét Budapesten, Európán és a világon belül.

A tervek szerint helyszíni rögtönzéssel születik meg sok minden, amit maga a közönség is irányít. Így a slam poetry esteken is. Egyik este sem ugyanaz, mindig ér meglepetés. Az Esernyős színpadára várják a „keményvonalasokat”, Kemény Zsófit, Simon Mártont, Horváth Kristóf Színész Bobot, Bárány Bencét, Mészáros Pétert, Pion Istvánt, hogy megosszák a velős, arcon vágó, egyszerre szennyes és tiszta gondolataikat. A kortárs művészet nemcsak szavakban, hanem plakátokon is megjelenik. Az Arany Rajzszög Társaság kiállítása a hazai tervezőgrafika kiemelkedő alakjainak alkotásait mutatja be az elmúlt húsz évből. A történelem pedig sétálva is megismerhető, május elsején nyolc tematikus csoport is keresztezheti egymás útját, ahogy megismerik Szindbád fröccsözéseinek helyszíneit, az óbudai gázgyárat, a kastélykerteket.

Az Óbudai Múzeum munkatársai a helyi zsidó iparosok életét és a rejtőzködő templomok, kolostorok történetét ismertetik, s az Óbudai Múzeum lett a Goldberger Design District projekt egyik kiállítási helyszíne, ahol a textilipari gyűjteményeket és magának a Goldberger gyárnak a kétszáz éves múltját és hagyományait őrzik. Felvonulnak a kortárs kreatív-kulturális szereplők, hogy bemutassák a textil megannyi – szintetikus-öko, vadiúj-vintage, népi-indusztriális, tér-idő utazós, színenergikus – életét is. Ugyanakkor a legkisebbeket nemcsak el kell tudni varázsolni, hanem ahogy Halmai Róbert is mondja, nekik az egész világot kell megmutatni. Az Óbudai Anziksz szerkesztő csapata a Kiscelli Varázserdő-kalandra hívják a gyerekeket, hogy lovagokként, akadályokon átgázolva eredjenek a sárkány nyomába, hogy aztán Bajzáth Mária interaktív mesefoglalkozása varázsolja el őket. A Kiscelli Múzeumban pedig a Tintaló Társulás mechanikus bábjai egy apró cirkuszi világot keltenek életre.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Fizess elő a Jelen online cikkeire,
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában

Kormos Lili

Hiába trükközik a KSH, az emberek 100 százalékos inflációt érzékelnek

Csak a kenyér több, mint 60 százalékkal drágult

Szabó Brigitta

Láng Zsuzsa

Cser-Palkovics András: Kulcskérdés, hogy megjöjjenek az EU-s pénzek

Energiacsúcs összehívását és a fűtési szezon végéig ársapka bevezetését kérik a kormánytól az önkormányzatok.

Tóth Ákos

Ónody-Molnár Dóra

Kvótát a magyar cigányságnak!

A faj szó átírását kezdeményezik a magyar joganyagban az Ámbédkar Technikum vezetői

Ónody-Molnár Dóra

Paul a pult mögött

McCartney, 3, 2, 1.

Benedek Szabolcs

Árnyékkormány angol és magyar módra

Őfelsége leghűségesebb ellenzéke

Szabó Barnabás

Mindenki hazaárulója

Eckhardt Tibor (1888-1972)

Révész Sándor

Vásárhelyi Mária

Ipsos: A magyarok tartanak a legjobban az áremelkedéstől

Többen hibáztatják a háborút, mint a kormányt

Lakner Zoltán

Lakner Zoltán

Tamás Ervin 

Folytatódik Iványi Gáborék zaklatása

A BM-ben nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb

Ónody-Molnár Dóra

Baljós tanévkezdés

Csak irracionális racionalizálás képzelhető el

Ónody-Molnár Dóra

Keresés