Katona Klári Tett-vágy

Visszatérő gondolatnak mondanám, ami újra elhozza bennem a felvetést. Ugyanazt. Változatlanul. A válasz késik, tán emiatt tér vissza újra meg újra. Érkezett már kétségek, bizonyosság, tanácstalanság, igazi öröm, de csendes órák idején is. Az foglalkoztat, mivel telik vajon az adott perc, óra másoknak. Milliónyi, milliárdnyi másiknak. Mivel fordítják épp a világ sorát? Tárgyalások zárt ajtajai mi minden miatt csukódnak? Az időegységnyi alatt zajló megszámlálhatatlanul sok cselekvésből mennyi okoz majd jót? Neked. Nekem. Nekünk.

Egyre többször merül fel mostanában, egyre többször érkezik újra, egyre több kérdéssel a felvetés. Egyszer, a már újkori, új életét élő Berlinben gondoltam azt, hogy ez nem lehet véletlen. Lehet, hogy máshogy fogalmazva, de másban is felmerül ez. Mi minden történhet rombolón, amíg akár milliók tesznek gyanútlanul az életért, életsegítőn élnek, léteznek, cselekszenek?

A minden szempontból világvárosi létet tükröző utcákat járva, már messziről láttam az újjáépített Reichstag üvegkupolás épületét. Berlin újraálmodóinak szándéka addigra már a város több pontján egyértelműen elém tárta múltjuk vállalásának manifesztációit, az üvegkupola melletti döntésről mit sem sejtve róttam az utcákat. Az, ami arról kiderült, számomra minden elképzelhetőt felülmúlt. Odaérve azt tudtam meg, a kupola azért készült üvegből, hogy szimbolizálja: a zárt ajtók, de a mindenséget jelentő ég monumentális kupolával, tetővel elzárása sem segítheti soha többé a gonosz szándékokról való döntéshozatalt. A kupolán át ugyanis belátható a Bundestag teljes ülésterme. Arra hivatott hát a kupola, hogy jelképezze Berlin szembenézését és eltávolodását a nácizmussal terhelt múlttól, valamint azt – ami abban az érában kizárt volt –, hogy az emberek a kormány felett állnak. Erőteljes szimbólumaként minden győzelembe fordított legyőzettetésnek.

Mert beárnyékolja világunkat a legyőzettetés fenyegetése.

Ez jutott eszembe, amikor Tenzing Rigdol tibeti kortársművészre rátaláltam. Épp most, amikor mindennapjaink a világ minden szegletében árnyékba kerülnek, álmaink színehagyottá válnak, mert valami megfoghatatlan látszik eluralkodni rajtuk. Mikor szabadulunk az állapottól? Ezt kérdezzük a legkülönbözőbb nyelveken. Nincs válaszunk.

A fenyegettetés terjed.

Tenzing Rigdol két nyelven kérdez. Már jó ideje. Hazáján kívül született és él harminckilenc éve. Odatartozóként. Egészében semmit meg nem élve –mondja. „Mosolygok, de nem nevetek igazán. Bosszús vagyok, de nem eléggé dühös. Valami örökké hiányzik, valami, ami teljessé tenné megéléseim.” És az állapot, amiről beszél, úgy látszik, nem mutat tünékenységet. Várakozásban él. Amit mi most alig bírunk, az élet ízeinek elvesztésével küzdve, türelmetlenséggel telve viselünk. Ő így létezik, alkot, cselekszik, lép.

A „Bringing Tibet Home” dokumentumfilm nem kapott magyar címet. Tenzing Rigdol megfilmesített története csak az utolsó percekben ad kapaszkodót a lehetséges, kifejező fordításához, amikor azt láttatják, ahogy öregek, fiatalok, húsz tonnányi tibeti anyaföldet üvegben, kiürített műanyagpalackban, szalvétában, papír és nejlonzacskóban széthordanak. Hazavisznek. Egy mindösszesen három napig létező installáció utolsó pordarabkáját is begyűjtve, otthonaikba viszik. Dharamshalában. Ahol otthonra leltek. A cédruserdő ölelte himalájai hegyoldal városában, ahol a száműzetésben élő 14. Dalai Láma, az országukon kívül működő tibeti kormány, valamint a becslések szerinti százötvenezer tibeti menekült reméli átmenetinek otthonát.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!