Utánozhatatlanok: Dionne Warwick & Burt Bacharach

Katona Klári | 2023.03.08. 20:20

Címkék:

zene

Olvasási idő kb. 2 perc

Mit hallgatok? - kérdezik tőlem újra meg újra. Mindent. Műfajtól, előadótól függetlenül. Szabadságot kapva. Mert a műfajoktól való függetlenítés engedett először igazi különleges zenei élményekhez jutni. Rájuk találni, az élményt megélni: fantasztikus. Megosztani valakivel, pedig a legnagyobb örömök egyike.

Burt Bacharach február eleje óta már nincs közöttünk. A zeneszerző, dalszerző, lemezproducer és zongorista aki igazi meghatározója lett a huszadik századi pop-zene alakulásának. Több, mint ezer művész énekelt felvételre dalaiból. Amerikában hetvenhárom, Angliában ötvenkét olyan dalát jegyzik, melyek a Top 40 legjobbjai közé kerültek. Kilencvenegyévesen kapta utolsó Grammy jelölését.

Karrierjében azt a húsz évet, amikor szerzőtársával Hal Daviddel egy kivételes előadónak írtak, a pop történelem legjelentősebb együttműködéseinek egyikeként tartják számon. Dionne Warwick összetéveszthetetlen hangján szinte minden egyes dala naggyá lett.

Kis kihagyás után 1985-ben amikor újra egyesítették szándékaikat, erőiket, akkor született a That’s What Friend Are For, máig kihatón. Burt Bacharach óriási sikereket élt meg. A közönség szeretete, elismerése mellett szakmai körökben mindvégig végtelen tiszteletnek örvendett. S ez már így is marad.

Dionne Warwick & Burt Bacharach, American Bandstand 33 13 Gála, 1985.

Nyitókép: Dionne Warwick, forrás: Wikipédia

Még több olvasnivaló a témában.

Bosszúpolitikával rontja tovább a kormány a megítélését

Lakner Zoltán

Ismét a különállását hangsúlyozza a magyar külpolitika, így aztán nemhogy csökkenne, de inkább növekszik azoknak az ügyeknek a száma, amelyekben a magyar kormány a nyugati szövetségesektől távolodik, miközben az orbáni vétópolitika letörésére is egyre határozottabb válaszok érkeznek – végeredményben egyre erősebben romlik az ország alkupozíciója.

Elolvasom

A válság felértékelte a zuglói modellt

Lakner Zoltán

Szakmai és civil siker, hogy Zugló önkormányzata egyelőre nem foglalkozik a helyi szociális modell elvetéséről szóló javaslattal. Scharle Ágota közgazdásszal, a Budapest Intézet vezetőjével, a modell egyik kidolgozójával Lakner Zoltán, a Jelen főszerkesztője arról is beszélgetett, hogy a Zuglóban kialakult vita alkalmat teremthet akár egy a szociálpolitika valódi szerepét tisztázni hivatott párbeszédre. A beszélgetés az Új egyenlőség podcast-sorozatának része.

Elolvasom

Az árpádsáv színei és az MLSZ

Krajczár Gyula

Érdekes vitát folytatott le önmagával a Magyar Labdarúgó Szövetség a közelmúltban arról, hogy vajon nagy-Magyarország kontúrja és az árpádsávos zászló – vagy hogy őket idézzük: „az árpádsáv színei” – rasszistának, kirekesztőnek minősülnek-e, netán hordoznak-e politikai üzenetet.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Rékassy Balázs: Az orvosi kamara úgy érezte, mintha pofon vágták volna

Tóth Ákos

A Magyar Orvosi Kamara mindvégig egyetértett nemcsak az egészségügy átalakításának szükségességével, hanem az irányával is, ahogy azzal is, hogy a háziorvosi ügyeleti rendszert modernizálni kell – derült ki az Új Egyenlőség legújabb, a Jelen oldalán is meghallgatható podcast-adásából, amelyben az Új Egyenlőség szerkesztője, Kiss Ambrus Rékassy Balázs szakközgazdásszal, egészségügyi menedzserrel beszélgetett a kormány és a MOK közötti konfliktusról, amelyet a kormány a maga részéről azzal oldott föl, hogy brutálisan, egyik napról a másikra megszüntette a kötelező orvoskamarai tagságot.

Elolvasom
Keresés