Van, aki máig szereti

Amikor a Van, aki forrón szereti című filmet bemutatták, 1959. március 29., vasárnap volt. Ünnepnap. Az alkotást az Amerikai Filmintézet 2007-ben minden idők legjobb vígjátékának, egyúttal a valaha készített huszonkettedik legjobb filmnek minősítette, majd a BBC 2017-es ankétján 52 ország 253 kritikusa a mozitörténet legragyogóbb vígjátékának választotta. Nem jelentéktelen apróság, hogy Billy Wilder másik legendás komédiája, a Legénylakás „csak” huszonhetedikként futott be, míg az első huszonöt mezőnyében a legtöbb filmet számláló Charlie Chaplin örökbecsű művei közül a Modern idők 12., A diktátor 16., a Nagyvárosi fények 21., az Aranyláz 25. volt.

David O. Selznick, megannyi korábbi híres film producere nem hitt még kicsinyke sikerben sem. Azt mondta Wildernek: „A Valentin-napi mészárlás az elején? Igazi gépfegyverekkel és vérrel egy komédiában?” – Miért ne? – kérdezett vissza Wilder. Mire Selznick: „Te megőrültél. Ez totális kudarc lesz.”

Az optimista Wilder, valamint forgatókönyvíró társa, a romániai születésű I. A. L. Diamond (Itec Domnici) ezerrel írta át az eredeti film szkriptjét, mert a Some Like It Hot egy 1935-ös francia mozi, a Fanfare d'amour adaptációja volt. A casting nem kis nehézséget okozott, mivel három női főszereplőt kellett keresni úgy, hogy abból kettő férfi legyen. Elvégre a muzsikusok akképpen menekülnek Spats Colombo chicagói maffiózói elől, hogy hölgynek öltöznek, és Floridába utaznak Sweet Sue női zenekarával. A „floridai” jeleneteket a kaliforniai San Diegóban, a Hotel del Coronadóban és környékén forgatták. Ez hatvan éven át, a koronavírus kezdetéig nagyszerű reklámot jelentett a szállodának. Wilder Tony Curtist választotta „Josephine”-nek, valamint Frank Sinatra alakításában gondolkodott, de aztán Jack Lemmont kérte fel „Daphne”-nek.

Az igazi nő pedig Marylin Monroe volt. Róla Joshua Logan, a Buszmegálló rendezője nem kevesebbet mondott: „Úgy tudja vegyíteni a komédiát és tragédiát, akár Charlie Chaplin.” Ám a nemzet bombázójával megannyi probléma akadt. Először is, Wilder hű akart maradni 1929-hez, a Valentin-napi vérfürdő évéhez, ezért fekete-fehér filmet tervezett. Monroe viszont minden szerződésében kikötötte, hogy filmjének színesnek kell lennie. Ezt a bökkenőt sikerült kiiktatni, ám nagyobb gond volt, hogy a szépséges Marylin, aki már évek óta gyógyszer-függőségben szenvedett, ráadásul megromlott a házassága Arthur Millerrel, a nagy drámaíróval, rendszeresen eltévesztette a szöveget. Ám a bölcs Wilder azt mondta: „Minnie néni mindig pontos lenne, és soha nem tartaná fel a forgatást, de ki fizetne azért, hogy láthassa Minnie nénit?”. A sok megismételt felvétel miatt Curtis már unta megcsókolni Monroe-t, ha belegondolok, én magam talán empatikusabb lettem volna a türelmetlen Tonynál. Monroe sem maradt adósa a stábnak, süllyedő hajóhoz hasonlította a forgatást. A nőiség megtestesítőjét külön kiborította, hogy azzal froclizták, Curtisnek Josephine-ként jobb feneke van nála. Mire a mérges Marylin szétnyitotta a blúzát: „De ilyen mellei nincsenek!”.

Tisztelt Olvasónk, a cikknek még nincs vége!

A Jelen egy pártoktól és médiacégektől független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. Mélyen elkötelezettek vagyunk a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. A szabad média ma veszélyben van Magyarországon, a független sajtó kizárólag az olvasók támogatásával maradhat fent. Mi nem adományt kérünk, hanem színvonalas, sokszínű, kritikus tartalmat kínálunk az előfizetésért cserébe.

A Jelen oldalán kizárólag a szerzőink saját írásai olvashatók. Nem foglalkozunk hírek utánközlésével és újracsomagolásával. Legfontosabb küldetésünk, hogy színvonalas elemzések, riportok, interjúk és vélemények közlésével segítsük megérteni a közéleti események összefüggéseit. Ha most továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor a Jelen független szerkesztőségének további munkájához is hozzájárul.

Amennyiben egyetért a céljainkkal, kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Jelentkezzen be, ha már regisztrált előfizető.

Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!