Variációk egy életre

Minden, mindenhol, mindenkor

Virsliujjakkal harcoló nők, kövek párbeszéde a sivatagban, egy fekete lyukként működő óriás bagel és az adóellenőr, aki félelmetes bestiává alakul. Bőven lehetne folytatni az abszurd helyzetek sorát a Daniels alkotópáros családi drámába oltott sci-fi-akciófilmjéből, ugyanis tengernyi ötletet sűrítettek össze benne, jó értelemben. A Minden, mindenhol, mindenkor egy multiverzumban játszódó merész, fantáziadús és hihetetlenül intenzív munka, ami a látványos képi megoldások és a humor mögött a mondanivalóról sem feledkezik meg.

Evelyn (Michelle Yeoh) kínai-amerikai mosodatulajdonos, aki a magánéletben és a munkában is nehézségekkel küzd. Üzletük a csőd szélére sodródott, megromlott házassága mellett a lányával sem találja a hangot. Belső feszültségét csak fokozza a Kínából látogatóba érkezett édesapja, illetve a kínai újév napjával egybeeső adóellenőrzés.

Az őrült kaland az adóhivatalban veszi kezdetét, ahol Evelyn megtudja férje, Waymond (Ke Huy Quan) alteregójától, hogy ez az élete csak az egyik a multiverzumban létező számos másik közül. Most pedig rajta áll vagy bukik mindenki sorsa: meg kell fékeznie a főgonoszt, aki a nihilizmusával mindent elpusztíthat.

Ha multiverzum, akkor valószínűleg a Marvel-féle jut először eszünkbe. De többek között a Rick and Morty sorozat is erre épül, amelyben unoka és nagypapa különböző világokban kalandoznak. A ­Daniels-duó filmjében a párhuzamos világok a karakter(ek) korábbi döntéseinek elágazásaiból születtek. Evelyn pedig most képes rá, hogy megélje ezeket a helyzeteket, ahogyan az eltérő sorsokból származó tudásanyagát is elő tudja hívni, ha szüksége van rá. Így látjuk többek között ünnepelt színésznőként, kung-fu mesterként, séfként vagy éppen egy étterem alkalmazottjaként a helyet népszerűsítő reklámtáblával a kezében. A képzelet és a valóság határán játszódik az alkotópáros első nagyjátékfilmje is, a Sundance Filmfesztiválon díjazott Az ember, aki mindent tudott, ami egy lakatlan szigeten ragadt férfiről szól, aki egy hulla segítségével próbál menekülni onnan, útközben azonban társra talál benne, életük pedig összefonódik.

A Minden, mindenhol, mindenkor sztorijában kibontakozó, a felek kommunikációképtelenségéből fakadó családi drámához hozzátartozik az identitáskeresés bevándorlóként vagy bevándorlók gyerekeként, ahogyan a karakterek bizonytalansága saját céljaikkal és a feléjük irányuló elvárásokkal kapcsolatban. Ez mind-mind megjelenik a filmbeli multiverzumban, amelyben a rendezők a mai világ metaforáját látják. Az én értelmezésemben lehet akár Evelyn szorongásának megnyilvánulása, belső konfliktusainak kivetülése is.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!