Sokkoló film az internet szexuális ragadozóiról

Csapda a neten (2020)

Egy felkavaró kísérlet köré épül a Csapda a neten című cseh dokumentumfilm, melynek rendezői, Barbora Chalupová és Vít Klusák három színésznő közreműködésével szexuális ragadozók után vadásznak az interneten. A tizennyolc évesnél idősebb lányok tizenkettőnek adják ki magukat, így készítenek hamis profilt a közösségi médiában, hogy kiderítsék, mivel kell szembesülnie ennek a korosztálynak.

Az alkotók azután határozzák el, hogy ebben a formában foglalkozni akarnak az online gyerekbántalmazás témájával, hogy a tudomásukra jut, milyen nagy arányban válnak kiskorúak szexuális zaklatás áldozatává. Egy sok esetben mellőzött témára hívják fel a figyelmet, amiről továbbra sem lehet eleget beszélni. Ezt igazolják a cseh rendőrséggel együttműködésben zajló kísérlet adatai is: tíz nap alatt közel 2500 férfi akarja felvenni a három lánnyal a kapcsolatot.

A Csapda a neten ennek az akciónak a folyamatát követi végig az előkészítéstől az elkövetők szembesítéséig. A film maga a kísérlet szerves része, formátuma bennfentessé teszi a nézőt, közel hozza a folyamatokat, érzéseket, amelyeken a felvételek során, előtt és követően a három színésznő és a stáb többi tagja keresztülmegy. Mindehhez nélkülözhetetlen a szakemberek (pszichológus, ügyvéd, gyermekjogi szakértő) jelenléte, akikkel együtt az alkotók feltárják az események büntetőjogi vonatkozásait és lélektani hatását. Nincs azonban szükség sok magyarázatra, a lányok reakciói önmagukban is sokat mondanak.

A forgatás egy stúdióban zajlik, ahol Sabina Dlouhá, Anezka Pithartová és Tereza Tezká szobáit megépítik és feltöltik személyes, gyerekkori tárgyaikkal. Álnevet használnak ugyan, de szerepük során kiskorú énjükből táplálkoznak, ami egyfelől garantálja hitelességüket, másrészt óriási teher lehet számukra. A lányok minden beszélgetés során hangsúlyozzák, hogy még csak 12 évesek, ennek ellenére a velük kapcsolatba lépő férfiak közül szinte mindenki valamilyen formában zaklatja őket. A kéretlen szexuális tartalmak küldésétől a videochatelés közbeni önkielégítésen át a zsarolásig bezárólag, minden előfordul.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor ezzel hozzájárul a Jelen független szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Kérjük, fizessen elő a Jelen nyomtatott vagy online változatára!

Kérjük, jelentkezzen be, ha Ön már regisztrált előfizető.

A Jelen egy pártoktól független hetilap és online portál, amelynek tulajdonosai a szerkesztők, támogatói az olvasók. A lap újságírói mélyen elkötelezettek a szabadság, a demokrácia, a jogállam és a társadalmi igazságosság értékei mellett. Köszönjük, hogy a Jelen mellett döntött!