Veszélyes lehet a fagyi

Kormos Lili | 2022.11.22. 16:15

Címkék:

Filmajánló

Olvasási idő kb. 9 perc

A közelmúltban bemutatott, Veszélyes lehet a fagyi című magyar film különleges darab, és nemcsak azért, mert ez Szilágyi Fanni első nagyjátékfilmje, hanem azért is, mert a New York-i filmhéten a legjobb színésznő díját elhozó Stork Natasa alakítja egy egypetéjű ikerpár mindkét tagját, Adélt és Évát is. Igen, ez egy különleges film, amely éppen úgy működik, mint egy jó novella.

Szeretek úgy moziba menni, hogy mit sem tudok az adott filmről, amit meg fogok nézni. Nem olvasok kritikákat, nem nagyon hallgatok senkire, ragaszkodom a saját benyomásaimhoz, és néha a saját előítéleteimhez is, bár utóbbiakról hajlandó vagyok lemondani. Most is csak annyit tudtam Szilágyi Fanni alkotásáról, hogy egy ikerpárról szól a történet, és valahogy úgy képzeltem, hogy szerencsés esetben látni fogok egy jó filmet testvérkapcsolatról, rivalizálásról, aztán majd elégedetten távozom, s végül is megéri egy piros plüss fotelben tölteni az estét.

A Veszélyes lehet a fagyi, nagyjából a film feléig, meg is felelt ezeknek az elvárásaimnak. Megismertem Adélt, a fiatal, egyedülálló radiológust, aki a nagymamája egykori lakásában él, esténként számítógépes játékokkal üti el az idejét, és épp megpályázott egy állást Norvégiában. Láthattam az ikertestvérét, Évát, aki egy gyönyörű, panorámás budai házban éli a sokak által vágyott, mesebeli életet, csodás környezetben, egy jóképű férjjel az oldalán és egy gyönyörű kisbabával a karján. Aztán ott van az édesanyjuk, akinek mindig akad egy-egy csipkelődő megjegyzése Adélhoz, s egy-egy simogató szava Évához. Eddig rendben is volnánk, csakhogy félidőnél jön egy csavar, a film nézőpontot vált, s ugyanazokat a jeleneteket éljük végig, csak most már a másik testvér szemszögéből nézve, hogy aztán a film csúcspontján a két nézőpont találkozzon, de ne szaladjunk ennyire előre.

Kedves Olvasónk, ennek az érdekes cikknek még nincs vége!

Ha továbblép a teljes cikk elolvasásához, akkor hozzájárul a Jelen szerkesztőségének fennmaradásához. Az előfizetésért cserébe színvonalas elemzéseket, interjúkat, riportokat és publicisztikákat kínálunk.

Olvasd el ezt a cikket,
csak 199 Ft!

vagy

Fizessen elő a Jelen online cikkeire, vagy jelentkezzen be
csak havi 1500 Ft!

Még több olvasnivaló a témában.

Európai Bizottság: a kkv-k számíthatnak a brüsszeli mentőövre

Fóti Tamás

Az Európai Bizottság (EB) minden évben megrendezi – közösen az éppen soros EU elnökséggel – a kis- és középvállalatok találkozóját. Több száz cég tulajdonosa vagy vezetője egyeztethet az európai döntéshozókkal, az Európai Parlament képviselőivel, a résztvevők megosztják egymással tapasztalataikat és elvétve siralmaikat, ha elégedetlenek a kkv-kre vonatkozó direktívákkal, ösztönzőkkel, szabályzókkal.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Győri diák nyerte az Európai Unió esszépályázatát

Fóti Tamás

Az Európai Unió kis- és közepes méretű vállalatainak idei éves találkozóján, Prágában hirdették ki a fiatalok számára kiírt esszépályázat győztesét. A beérkezett több mint 30 pályamű közül meghívták a nemzetközi zsűri által legjobb háromnak ítélt szerzőjét, és közülük került ki a győztes. Idén magyar siker született, Vass Viktória nyerte el a legjobb pályázat díját.

Elolvasom

Szupermérföldekre került az uniós pénztől a magyar kormány

Lakner Zoltán - Tóth Ákos

Az Európai Bizottság egyrészt továbbra is fenntartja a kohéziós alapokból Magyarországnak járó összeg egy részének visszatartására vonatkozó javaslatát, másrészt jóváhagyta az úgynevezett helyreállítási tervet, amelynek célja a Covid-válság hatásainak enyhítése. A kohéziós alapok kapcsán az Európai Bizottság a jelek szerint ezúttal nem hagyta átverni magát, míg a helyreállítási alap esetén a magyar kormány számos pozícióját feladta, így például jöhetnek a szélerőművek és számos, a közoktatás deszegregációját szolgáló intézkedést is végre kell hajtania. Nagyon úgy tűnik, hogy a kontroll folyamatos lesz, minden egyes fillér, illetve euró csak a beruházás végrehajtásának ellenőrzése után érkezhet.

Elolvasom
Keresés