Legolvasottabb

Lubickolnak az orosz ügynökök Magyarországon

Tóth Ákos

Az orosz titkosszolgálatok érzékelhető ellenállás nélkül használják Magyarországot a saját céljaikra. Számos jele van annak, hogy ez a tevékenység nem ellentétes a kormány szándékaival. Ennek következtében a szövetséges partnereink bizalma minden valószínűség szerint megingott a magyar szolgálatokban. A Nyugati pályán podcast adásában Katrein Ferenc nemzetbiztonsági szakértő, egykori elhárító és Dezső András, a HVG titkosszolgálatokkal és szervezett bűnözéssel foglalkozó újságírója válaszolt Rédli Balázs, az RTL Klub politikai riporterének kérdéseire.

Elolvasom

Oroszország egyre nehezebb helyzetben van, Magyarország megítélése tragikus

Tóth Ákos

Oroszország egyre nehezebb helyzetbe lavírozza magát, miközben Ukrajna annak ellenére is lendületben van, hogy a tél miatt állóháború kialakulása várható. Az már bizonyos, hogy a világ az ukrajnai háborúval egyfajta korszakhatárhoz ért el, amely alapvetően rendezi át a globális erőviszonyokat – egyebek mellett ez hangzott el a Nyugati pályán podcastsorozat legutóbbi adásában, amelyben Takácsy Dorka és Rácz András Oroszország-szakértőkkel, valamint Földes Andrással, a HVG videós újságírójával beszélgetett a helyzetről Rédli Balázs, az RTL Klub politikai riportere.

Elolvasom

Parászka Boróka: Románia retteg attól, hogy esetleg Magyarországgá válik

Tóth Ákos

„Szerintem az már önmagában egyfajta visszaigazolás, hogy valaki egy rendszernek nem tud megfelelni. Az a dolga annak, aki elkötelezte magát a szellemi szabadsága mellett és általában a szabadsága mellett, hogy rosszul érezze magát, hogy legyen neki kényelmetlen, hogy a partvonalon legyen, a határon, a szakadék szélén. Ha nem ott vagyunk, akkor már gyanakodnunk kell. Ezekben az önkényen alapuló rendszerekben az a dolga az embernek, hogy folyamatosan kényelmetlenül érezze magát, áldozatokat hozzon a saját szabadságáért.” – mondja Parászka Boróka erdélyi magyar újságíró, a Marosvásárhelyi Rádió munkatársa, akivel kapcsolatban a Mi Hazánk Mozgalom egyik vezetője a közelmúltban azt mondta: jobb volna akasztófán látni. Félelemről, kiállásról, a sajtóról és a megalkuvásról beszélgettünk vele pályatársként, barátként, így aztán tegeződve.

Elolvasom

Dobrev Klára: Bárhova nézek, mindenütt dráma van

Szabó Brigitta - Ónody-Molnár Dóra

Magyarországon nem részproblémák vannak, nem az a baj, hogy rossz egy törvény ötödik paragrafusának 2. bekezdése, hanem „rendszerprobléma” van. Az oktatásban ugyanaz a probléma, mint az egészségügyben: a kormány nem hajlandó több pénzt adni, helyette katonai, félkatonai szervezetté alakít át mindent, ugyanazokat az eszközöket használja, mint a rendőrségnél, a büntetés-végrehajtásnál. Csend legyen, rend és fegyelem. A Demokratikus Koalíció árnyékkormánya meg akarja mutatni azt az alternatívát, amely újra élhetővé teszi az országot – mondja a Jelennek adott interjúban Dobrev Klára, a DK árnyékkormányfője.

Elolvasom

Zolnay János: Nem hiszek a tankerületi vezetők forradalmában

Ónody-Molnár Dóra

A kormánynak az egyik kiútja ebből a helyzetből az, hogy előre hoz néhány, későbbre tervezett bérfejlesztési lépést, és ezzel megpróbálja leszerelni a tanárokat, vagy egyszerűen elkezdi őket kifárasztani. Abban bíznak, hogy előbb-utóbb minden tiltakozó hullám kifullad, az emberek hazamennek – nyilatkozza lapunknak Zolnay János szociológus, aki szerint a magyar közoktatás egésze csapdahelyzetek sorával küszködik, amit csak szerkezetei változtatásokkal lehetne megoldani.

Elolvasom

Akár megbékéléshez is vezethetett volna a taxisblokád

Lakner Zoltán

A Blokád című újabb kurzusfilm ismét az érdeklődés középpontjába állította az 1990-es taxisblokádot és szereplőit. A rendszerváltás időszakának ez az eseménye billentette ki a leginkább az országot a hétköznapok megszokott rendjéből, nehéz vizsga elé állítva az akkori új kormányt, a még újabb önkormányzati vezetőket, az ellenzéki politikusokat és az érdekvédelmi szervezeteket egyaránt. Habár mindenkinek megvan a saját taxisblokád-sztorija, az események története távolról sem annyira titokzatos, mint sokan beállítják. A múltba nézve az is kiderül, hogy a taxisblokádból akár valami jót is tanulhatott volna a politikai elit és a társadalom.

Elolvasom

Szabó Andrea: Illúzió a fiataloktól várni a megváltást

Szabó Brigitta

Az oktatásban 2010-ben elindult egy központilag irányított, átideologizált, direkt politikai szocializáció. A Fidesz arra neveli a fiatalokat, hogy legyenek a hatalom irányába lojális állampolgárok. A lojális fiataloknak előrejutást és pozíciókat ígérnek, a nem lojálisokkal szemben viszont ellenségesen lépnek fel, ahogy az történt Nagy Blanka vagy Pankotai Lili esetében. Ugyan a politikai szocializációban a családi minta a meghatározó, de az iskolarendszer képes terelgetni azt. Szabó Andrea politológus szerint a magyar fiatalok többsége apolitikus, az utcán egy hangos kisebbség tüntet, amelytől a rezsim nem ijed meg.

Elolvasom
Keresés