Legolvasottabb

Ónody-Molnár Dóra: A 21 áruló

Ónody-Molnár Dóra

Orbán Viktor az Iparkamara évadnyitóján arról beszélt, hogy az uniós támogatások visszatartásával az EU a magyar egyetemektől veszi el a versenyelőnyt, amely „abból fakad, hogy az átszervezett módon működtetett egyetemek közvetlenül be vannak kötve az államtitkárokon és a minisztereken keresztül a kormányzati döntéshozatalba”. Vagyis: a kormányfő saját maga vallotta be, hogy ezeknek az egyetemeknek az irányítását áthatja a politika. Pont ez az Unió kifogása.

Elolvasom

Megfoszthatják Mészáros Lőrincet az uniós pénzektől

Jelen információ

Az Európai Bizottság döntött az uniós „feketelista” megreformálásáról, illetve arról, hogy a jövőben a listán részt vevő személyek, cégek közvetve se pályázhassanak európai pénzekre – közölte Cseh Katalin, a Momentum EP-képviselője, aki közösségi oldalán ezt a lépést egész egyszerűen csak lex-Mészárosnak nevezte.

Elolvasom

Litkai Gergely: A kormányoldalon is sokan belátták, hogy ez egy hülyeség

Kormos Lili

Humorista, a Dumaszínház alapítója, jogász, de volt már forgatókönyvíró és főszerkesztő is, néhány éve pedig aktívan foglal állást környezetvédelmi kérdésekben. Legutóbb a Greenpeace-szel közös videójában a Fertő Part beruházás kapcsán mutatta be, hogyan nehezíti meg a gólyák életét a lebetonozott tópart. Mint mondja, „a beruházást már azután állították le, hogy sikerült megszüntetni a természet zavaró jelenlétét”. A nemzeti együttműködés rendszerének legújabb betonozási akciója kapcsán klímatudatosság és oktatás kapcsolatáról, egyéni felelősségről, és a BBC műsoráról levett David Attenborough videóról is beszélgettünk.

Elolvasom

Bodnár: Már az is segítene a forinton, ha Nagy Márton csendben maradna

Lakner Zoltán

Ismét átlendültünk a 400 forintos euró világába, pedig év elejére már stabilizálódni látszott az árfolyam. Az amerikai bankcsődök azonban kedvezőtlenül hatnak az olyan kockázatosnak ítélt devizákra, amilyen a forint, állítja Bodnár Zoltán, volt jegybankalelnök, a DK árnyékkormányának tagja, aki azt is hozzáteszi, hogy az infláció nagyon lassú fékeződésére ható tényezőket semlegesítheti a márciusi árfolyamromlás. A rizikó enyhítéséért sokat tehetne a kormány azzal, ha nem vívna nyilvános harcot a Nemzeti Bankkal, és ha sikerülne végre teljesíteni az uniós pénzek lehívásának feltételeit.

Elolvasom

Régi álmok, örök remények

Ónody Gomperz Tamás

1989. március 15-én hatalmas tömeg demonstrált Budapesten. Az ’56-os forradalom óta nem tüntetettek ilyen sokan a kormány ellen, a hatalom képviselői aznap szembesültek azzal, hogy a nép nem az ő oldalukon áll. A rendszerváltás történetének nagyhatású eseményén Cserhalmi György olvasta fel az állampárttal szemben álló ellenzéki szervezetek 12 pontját a Magyar Televízió székházának lépcsőjén. Azóta eltelt 34 év, pontosan annyi, mint amennyi ideig a régi rendszer fennállt. Vegyünk egy nagy levegőt és vizsgáljuk meg, mi valósult meg az akkori követelésekből.

Elolvasom

Csokiszószos piskótakockával tanulnak a svéd iskolában a hidegháborúról

Ónody-Molnár Dóra

Egy huszonnyolcezer lelkes, svéd kisváros gimnáziumában, Ängelholmban, a svéd gyerekek megismerhetik, milyen volt a hetvenes-nyolcvanas években, a hidegháború korszakában Magyarországon élni. Megízlelhetik, milyen volt a piskótakocka, leöntve csokiszósszal, ami mindenki kedvenc étele volt a szocialista iskolák menzáján, megnézhetik, hogyan öltözködtek és hol laktak az emberek, ahogy azt is, hol voltak búvóhelyek egy esetleges atomtámadás esetére.

Elolvasom
Keresés