A Fidesz viszonya az EU-val: ne szóljatok bele, de adjátok ide a pénzt

Lakner Zoltán | 2021.08.13. 17:25

Olvasási idő kb. 2 perc

Mivel a magyar kormány folyamatosan támadja az Európai Unió intézményeit és számos uniós tagállammal is vitában áll, időről-időre érdemes megvizsgálni, hogyan hat ez a magyar lakosság EU-hoz való viszonyulására. Bíró-Nagy András politológus szerint továbbra is elsöprő, legalább kétharmados az uniós tagság hazai támogatottsága, de azért elsősorban a Fidesz-szavazók körében egyre inkább kitapintható az euroszkeptikus álláspont erősödése. A beszélgetésből az is kiderül, hogy a közép-európai országok sokkal inkább az EU gazdasági előnyei iránt érdeklődnek, a demokrácia és a jogállam inkább a nyugati és északi országok értéklistájának élén szerepel, ahogyan a klímaválság és az arra adott közös válaszok is e tagállamokban váltanak ki komoly érdeklődést. A magyar lakosság sok területen ragaszkodik a nemzetállami jogkörökhöz, de a közös döntések hatékonyságát nehéz lenne másképpen kipróbálni, mint a gyakorlatban a határokon átnyúló problémák esetében. A kormány azt akarja, hogy senki ne szóljon bele a demokratikus intézményrendszer lerombolásába és az uniós pénzek klientúrához folyatásába, a forrásokhoz azonban ragaszkodik.

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés