Lakner Zoltán Az európai integráció legambiciózusabb intézménye

Az európai integráció legambiciózusabb intézménye

Bíró-Nagy András

Az Európai Parlament nem csak az egyedüli közvetlenül választott, hanem az integrációt leginkább szorgalmazó uniós intézményi szereplő is.

Vendégünk, Bíró-Nagy András egyetemi oktatóként, kutatóként, valamint korábban Andor László uniós biztos közvetlen munkatársaként behatóan megismerhette az uniós intézmények közötti kapcsolatrendszert. Úgy látja, nem csak az Európai Parlament pártösszetételéből, hanem az intézményi struktúrából is következik, hogy az EP rendre az a szereplő, amely az integráció legjelentősebb mélyítésére tesz javaslatot a különböző ügyekben. Meghatározó az EP működésében a sokszínű politikai tagoltság és az állandó koalíciós kényszer is, ami többnyire már önmagában a megegyezés felé orientálja a pártcsaládokat.

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.