Európai Parlament

Az európai integráció legambiciózusabb intézménye

Lakner Zoltán | 2021.11.06. 16:46

Olvasási idő kb. 1 perc

Az Európai Parlament nem csak az egyedüli közvetlenül választott, hanem az integrációt leginkább szorgalmazó uniós intézményi szereplő is.

Vendégünk, Bíró-Nagy András egyetemi oktatóként, kutatóként, valamint korábban Andor László uniós biztos közvetlen munkatársaként behatóan megismerhette az uniós intézmények közötti kapcsolatrendszert. Úgy látja, nem csak az Európai Parlament pártösszetételéből, hanem az intézményi struktúrából is következik, hogy az EP rendre az a szereplő, amely az integráció legjelentősebb mélyítésére tesz javaslatot a különböző ügyekben. Meghatározó az EP működésében a sokszínű politikai tagoltság és az állandó koalíciós kényszer is, ami többnyire már önmagában a megegyezés felé orientálja a pártcsaládokat.

Még több olvasnivaló a témában.

Hajlik-e az iráni rendszer vagy törik?

Krajczár Gyula

Az Iránban szeptember óta tartó tüntetések nyomán az ország főügyésze, Mohammad Jafar Montazeri bejelentette, hogy megszüntetik az úgynevezett erkölcsi rendőrséget, s elkezdik tanulmányozni a nők nyilvános kendő- és ruhaviselési szabályait tartalmazó törvényt. Most még nehéz megítélni, hogy tényleges, komoly engedményről van-e szó. Az biztos, hogy a lázongások egyelőre nem enyhülnek, s a rezsim egyre szélesebb skálán keresi a normalizálás eszközeit.

Elolvasom

Űrverseny 2.0: Amerika és Kína célba vette a Holdat

Krajczár Gyula

Többszöri halasztás után november 16-án Floridából útjára indult az Artemis I nevű Hold-misszió. Ezzel kezdetét vette a 2017-ben indult új amerikai Hold-program első űrbéli szakasza. A küldetésen még nem utazik ember, az Orion űrjárműben rengeteg szenzorral feljavított próbababák foglalnak helyet. A parancsnoki székben ülő test a Commander Moonikin Campos névre hallgat.

Elolvasom
Keresés