Egy hosszú háború nehéz vége

Lakner Zoltán | 2021.08.20. 18:10

Olvasási idő kb. 2 perc

Húsz év után távoznak az amerikai csapatok Afganisztánból, a kivonulásról és a hatalomátadásról szóló megállapodást még a Trump-adminisztráció írta alá a tálibokkal – akik, vagyis akiknek elődei – ellen indították meg a támadást az amerikaiak és szövetségeseik 2001 őszén, a tragikus New York-i merényletek után. A tálibok újbóli bejövetele jó ideje nem volt kérdés, de annak gyorsasága meglepte az egész világot, élén az amerikai kormányzattal, miközben nehéz választ adni arra a kérdésre, mennyivel lehetett volna rendezettebb a nyugati csapatok és a civil személyzet távozása. Az amerikai és más szövetséges haderő afganisztáni maradéka most már kizárólag a nyugati állampolgárok és a velük együttműködő afgánok kimenekítésén dolgozik. A polarizált amerikai belpolitikában az ügy jó alkalom Trump újabb hangzatos megszólalására, Bidennek pedig jó ideig a fejére fogják olvasni a korábbi nyilatkozatai és a bekövetkezett tények közötti ellentmondást. A demokraták eközben a gazdaság újraindítása és az oltási kampány révén igyekeznek más ügyek felé terelni a közvélemény érdeklődését.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés