Kormányválság svéd módra

| 2021.07.02. 17:30

Címkék:

podcast Svédország

Olvasási idő kb. 1 perc

Jó ideje már, hogy véget ért a szociáldemokraták dominanciája Svédországban, a politikai versengést a bal- és jobboldali pártblokkok küzdelme határozza meg. Az elmúlt évtizedben azonban megerősödött a Svéd Demokraták nevű párt is, amely bevándorlásellenes és nacionalista, ám számos társadalompolitikai kérdésben inkább baloldali álláspontot képvisel, ezért mindkét pártszövetséget gyengíti. Ilyen körülmények között a svéd szociáldemokraták egy törékeny sokpárti koalícióban kormányoztak 2018 óta – egészen mostanáig. A lakbérszabályok bérlők számára kedvezőtlen megváltoztatása miatt kirobbant krízis mélyebb okait világítja meg a Jelen podcast politológus vendége, Labanino Rafael, aki a svéd politika és jóléti rendszer kutatója.

Még több olvasnivaló a témában.

Lelátó

Tamás Ervin 

„Ezek az emberek valószínűleg még nem élveztek egyetlen futballmeccset sem, sosem azért mennek ki a stadionokba, hogy jól érezzék magukat, hanem hogy nézzék, mit lehet feljelenteni” – vélekedett a miniszter”.

Elolvasom

A mai napig őrizzük a könyvtárban a CEU szellemiségét

Tóth Bea

Ha diplomát adó képzést nem is végezhet, a magyarországi küldetését nem adta föl a CEU. Egyre többen keresik föl az intézmény magyarországi könyvtárát a kutatásaikhoz, ami nem is csoda, hiszen számos hasonló intézmény zárt be a rezsiemelések miatt.

Elolvasom
Ez is érdekelheti még

Kortársaink öröksége – gondolatkísérlet nekrológra

Lakner Zoltán

Sokan és sokféleképpen emlékeztek meg a 74 évesen elhunyt Tamás Gáspár Miklósról és a 89 éves korában elhunyt Mécs Imréről. Személyiségük, életútjuk sokszínűsége indokolja is ezt a sokféleséget. A két eltérő pályát összeköti a demokratikus rendszerváltás, meg az, hogy mindketten megélték a harmadik köztársaság összeroskadását és elpusztítását, még ha ennek kapcsán különböző következtetésekre jutottak is. Ami azonban végső soron közös bennük, az az önkény elutasítása és az emberi méltóság mindenek elé helyezése. Ez az írás szerény adalék Tamás Gáspár Miklós és Mécs Imre közéleti örökségének megfogalmazásához.

Elolvasom

Egy választás anatómiája

Szekeres Imre

Sokan sokféleképp értelmezik a jászberényi időközi választáson történteket, ahol az ellenzék tönkreverte a Fideszt. Szekeres Imre egyike volt a Közösen Jászberényért Egyesület kampánycsapatának. A Jelennek küldött cikkében leírja, mi vezetett ehhez a győzelemhez.

Elolvasom
Keresés