Lakner Zoltán Sz. Bíró Zoltán: Lesznek olyan szankciók, amelyek fájnak Putyinnak

Az Oroszország-szakértő úgy látja, Putyin nem mérte fel az összes kockázatát az Ukrajna elleni támadásnak. Szerinte Paks 2 az eddig tervezett konstrukcióban biztosan nem valósulhat meg, mert a finanszírozó bank szerepel az USA és az EU szankciós listáján. Podcast különkiadás.

Akció

A hűtőszekrény és a televízió küzdelmét egyre több orosz háztartásban az előbbi nyeri meg, azaz a megélhetés miatti aggodalom a propagandával szemben egyre többet nyom a latban, ami csökkenti Putyin népszerűségét - így aztán az Ukrajna elleni háborúnak is az egyik kézenfekvő magyarázata a belpolitikai népszerűség-helyreállítás szándéka.

Sz. Bíró Zoltán szerint ugyanakkor mélyen erkölcstelen, hogy az Oroszországot huszonkét éve teljhatalommal irányító elnök akár belpolitikai, akár külpolitikai céljait szerződéseken és legfőképpen emberéleteken átgázolva próbálja elérni. Habár Putyin a maga szempontjából azzal helyesen számolt, hogy az Egyesült Államok és a NATO nem bocsátkozik konfliktusba a szuverén Ukrajna védelmében egy nukleáris hatalommal, abban azonban tévedhet, hogy a NATO meghátrál, hiszen még akár bővülhet is a szövetség az Oroszországtól való, most beigazolódott félelmek miatt.

Emellett az amerikai és európai szankciós politika is hozhat olyan intézkedéseket, amelyek tényleg fájhatnak az orosz elnöknek, elsősorban az, ha országának gazdaságát elzárják a legfejlettebb technológiáktól. Szakértő vendégünk arról is beszélt, hogy a magyar kormány hiába ragaszkodik Paks 2-höz, az ezt finanszírozó bank szerepel az USA és az EU szankciós listáján, így minimum annyi elmondható, hogy tervezett formájában a beruházás bizonyosan nem valósulhat meg, akármit is kommunikál erről a magyar miniszterelnök. Ezen kívül arról is beszélgettünk, hogy Kína számára miért nem egyszerű reagálni fő szövetségese és fő riválisa szembenállására.

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.