Sz. Bíró Zoltán: Lesznek olyan szankciók, amelyek fájnak Putyinnak

Lakner Zoltán | 2022.02.26. 18:35

Címkék:

Oroszország Ukrajna

Olvasási idő kb. 2 perc

Az Oroszország-szakértő úgy látja, Putyin nem mérte fel az összes kockázatát az Ukrajna elleni támadásnak. Szerinte Paks 2 az eddig tervezett konstrukcióban biztosan nem valósulhat meg, mert a finanszírozó bank szerepel az USA és az EU szankciós listáján. Podcast különkiadás.

Akció

A hűtőszekrény és a televízió küzdelmét egyre több orosz háztartásban az előbbi nyeri meg, azaz a megélhetés miatti aggodalom a propagandával szemben egyre többet nyom a latban, ami csökkenti Putyin népszerűségét – így aztán az Ukrajna elleni háborúnak is az egyik kézenfekvő magyarázata a belpolitikai népszerűség-helyreállítás szándéka.

Sz. Bíró Zoltán szerint ugyanakkor mélyen erkölcstelen, hogy az Oroszországot huszonkét éve teljhatalommal irányító elnök akár belpolitikai, akár külpolitikai céljait szerződéseken és legfőképpen emberéleteken átgázolva próbálja elérni. Habár Putyin a maga szempontjából azzal helyesen számolt, hogy az Egyesült Államok és a NATO nem bocsátkozik konfliktusba a szuverén Ukrajna védelmében egy nukleáris hatalommal, abban azonban tévedhet, hogy a NATO meghátrál, hiszen még akár bővülhet is a szövetség az Oroszországtól való, most beigazolódott félelmek miatt.

Emellett az amerikai és európai szankciós politika is hozhat olyan intézkedéseket, amelyek tényleg fájhatnak az orosz elnöknek, elsősorban az, ha országának gazdaságát elzárják a legfejlettebb technológiáktól. Szakértő vendégünk arról is beszélt, hogy a magyar kormány hiába ragaszkodik Paks 2-höz, az ezt finanszírozó bank szerepel az USA és az EU szankciós listáján, így minimum annyi elmondható, hogy tervezett formájában a beruházás bizonyosan nem valósulhat meg, akármit is kommunikál erről a magyar miniszterelnök. Ezen kívül arról is beszélgettünk, hogy Kína számára miért nem egyszerű reagálni fő szövetségese és fő riválisa szembenállására.

Akció

Még több olvasnivaló a témában.
Ez is érdekelheti még

Orbán Viktor történelmi bűne lenne az uniós pénzek elvesztése

Tóth Ákos

Kizárólag Orbán Viktor és az általa működtetett rendszer hibája az, ha Magyarország elesik akár egyetlen, neki járó eurótól is – mondja lapunknak Cseh Katalin, aki szerint van esély annak elérésére, hogy a jövőben az eddigieknél nagyobb arányban érkezzenek közvetlen források Brüsszelből a településekhez, civil szervezetekhez. A Momentum EP-képviselőjével az ellenzék helyzetéről és a Momentum jövőjéről is beszélgettünk.

Elolvasom

Hogyan emeljük a benzinárat 33 százalékkal, politikai kockázat nélkül?

Vető Balázs

2021. november 15. óta volt érvényben Magyarországon az üzemanyag árakat maximalizáló szabály. Bár többször szűkült a jogosultak köre, de a magyar autósok többsége 480 forintért juthatott hozzá a benzinhez vagy a gázolajhoz. Mármint, ha éppen lehetett kapni. 2022 utolsó negyedévében egyre gyakrabban hallhattunk arról, hogy a kutak jelentős részén nem lehet hatósági áras üzemanyagot kapni. December első napjainak egyik vezető híre pedig már az volt, hogy szinte sehol nincs nemhogy hatósági áras üzemanyag, de semmilyen más típus sem. A legtöbb szakértő szerint a hiányt az árszabályozás okozza. Hogyan lehet ezt a helyzetet megoldani úgy, hogy az Orbán-kormány felelőssége fel se merüljön?

Elolvasom
Keresés