Lakner Zoltán Podcast: Megszabadulhatunk a vereségreceptektől

Lakner Zoltán és Szűcs Zoltán Gábor a választásról

A választás tétje, hogy meghaladhatók-e az ellenzéki vereségreceptek, máskülönben nagy eséllyel a NER elnyomó vonásai fognak tovább erősödni.

Akció

Mivel az Orbán-rendszer elnyomó vonásai válságokra reagálva erősödnek, és mivel a rendszer maga is előállít válságokat az ellenségkép-gyártás fenntartása érdekében, ráadásul most külpolitikai és gazdasági értelemben egyaránt ténylegesen krízisben van, ezért ha Orbán győz, a rendszer még inkább elnyomóvá válhat.

Az ellenzék számára az a kérdés, hogy végleg maga mögött tudja-e hagyni a korábbi vereségekhez vezető beidegződéseket, illetve hogy a választók milyen hangulatban élik meg a kampány utolsó hetét, valamint magát az eredményt: egy látványos veszteségekkel járó, éppen csak kicsikart Fidesz-győzelem akár az ellenzéki tábor önbizalmának megerősödéséhez is vezethet.

Szűcs Zoltán Gábor ezzel együtt ma sem tartja kizártnak az ellenzék győzelmét, s bár a közvélemény-kutatások Fidesz-előnyt jeleznek, az autokrácia körülményei között e kutatások másképpen működnek, mint a demokráciákban, lehetnek olyan felszín alatti folyamatok, amelyeket ezekkel az eszközökkel nem lehet feltárni. Ellenzéki siker esetén az a fő kérdés, hogy csak személycserék vagy valódi és tartós hatású demokratizálás következik-e.

Akció

Kedves Olvasónk!

Érdekesnek találta ezt a cikket? Ha igen, akkor kérjük, segítse Ön is a Jelen fennmaradását. A sajtó szabadságát egyedül az olvasókkal közösen védhetjük meg. A támogatásokat a Jelen Mindenütt Alapítvány oldalán lehet egyszerűen és biztonságosan elküldeni nekünk. Köszönjük a segítségét.